Avganistan, Kabul, Talibani
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Brigadni general iz Avganistana Piraz Ata Šarifi, glavni telohranitelj bivšeg predsednika te zemlje, Ašrafa Ganija, tvrdi da je Gani pobegao iz zemlje pre nego što je Kabul "pao" pod talibane i to sa vrećama su se nalazili milioni dolara. Šarifi tvrdi i da poseduje snimke nadzorne kamere i da ih je spreman objaviti, ali u celoj priči postoji jedan problem.

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, bivši telohranitelj je u ovom trenutku najtraženija osoba u Avganistanu, gradovi su oblepljeni slikama njegovog lica, a talibani čak i nude nagradu za bilo kakvu informaciju o njemu. Šarifi se skriva u jednom podrumu i još uvek se nada da će ga neko spasiti. I u tom slučaju pokazao bi sporni snimak, prenosi Jutarnji list.

„Imam snimak koja pokazuje da je pojedinac iz avganistanske banke doneo mnogo novca Ganiju pre nego što je otišao“, tvrdi Šarifi u ekskluzivnom intervjuu za Dejli mejl na tajnoj lokaciji negde u Avganistanu.

Dodaje da se u vrećama nalazilo „stotine miliona, možda i milijarde dolara“. Istaknuo je da je bilo mnogo velikih vreća i da su bile teške.

General Šarifi je rekao da nikada nije mislio da će predsednik otići iz zemlje. Tvrdio je da će podeliti dokaze kad bude „na sigurnom“. Šarifi je 16. avgusta pokušao da dođe do aerodroma, ali nije uspeo. Od tada su on i njegova šira porodica od čak 14 članova, uključujući suprugu sa fakultetskim obrazovanjem i troje dece, u bekstvu. Iako mu je bio glavni telohranitelj, predsednik mu nikada nije rekao da će pobeći.

Sharifi je priznao da ima pištolj i jedan metak.

„Ako talibani dođu ovamo, ubiću se“, zaključio je.

Poternice za Šarifijem pojavile su se na talibanskim sigurnosnim pozicijama širom Kabula, a prikazuju njegovu sliku i tekst: „Ovo je general Piraz Šarifi, koji takođe ima nadimak ‘Ata’ „.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar