Bisera Turkovic
Bisera Turković Foto:TANJUG/ FOTO FENA/ HARUN MUMINOVIC

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas inicijativu SNSD i HDZ kojom se traži da Veće ministara Bosne i Hercegovine pokrene proceduru za smenu ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković. Kao razlozi za smenu su istaknuti, kako je navedeno, neprofesionalizam i delovanje bez usaglašavanja s relevantnim državnim akterima.

Šef Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lidija Bradara je na početku sednice u ime HDZ i SNSD zatražila da se pokrene inicijativa za smenu Turković zbog „samovoljnog vaninstitucionalnog delovanja“ kojim je nanela štetu BiH.

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović podsetio je tokom rasprave da je više puta traženo da se parlamentu dostavi izveštaj o radu Ministarstva inostranih poslova, a da to nikada nije učinjeno.

Delegati SNSD i HDZ su podržali ovu inicijativu, dok su ostali delegati bili protiv ili uzdržani.

Do inicijative za smenu ministarke došlo je nakon što je član Predsedništva BiH i predsednik SNSD Milorad Dodik ranije danas najavio da će se tražiti smena Turković.

Podsetimo, Dodik je oštro je reagovao na demarš koji je Ministarstvu spoljnih poslova Izraela i Ambasadi te zemlje u Tirani, kako tvrdi, samoinicijativno poslala ministarka Turković.

Naime, ona je protestovala zbog podrške koju je Ambasada Izraela u Tirani, zadužena i za BiH, dala predlogu izmena Izbornog zakona BiH.

Za razliku od Dodika, jedan od zamenika predsedavajućeg ovog doma i predsednik SDA Bakir Izetbegović smatra da ne postoje razlozi za smenu ministarke.

„Ona je sve suprotno od onoga što je navedeno kao razlog za smenu. Izuzetno aktivna i profesionalna ministarka. Ničega samovoljnog nema u njenom delovanju. Držala se strategija i zakona“, izjavio je Izetbegović.

***

BONUS VIDEO: Reakcija Milorada Dodika posle sankcija SAD


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar