Foto: Mandel NGAN / AFP / Profimedia

U Vašingtonu je otvoren muzej u kojem je izloženo više od 150 neuspešnih izuma i proizvoda iz svih delova sveta.

Među eksponatima su stolica inspirisana hula-hupom koja je trebalo da pomogne ljudima da vežbaju dok sede u kancelariji, međutim samo je izazvala vrtoglavicu, prenosi Glas Amerike.

Izložen je i bicikl napravljen od plastike koji je krivudao i prevrtao se tokom vožnje, kao i lutka koja je napravljena da „žvaće“ plastičnu hranu, ali je u pojedinim slučajevima umela da „gricne“ prst deci, navodi portal.

Foto: Mandel NGAN / AFP / Profimedia

„To su proizvodi i usluge od kojih su ljudi koji su investirali novac i resurse imali veoma velika očekivanja, ali stvari se nisu razvijale po planu“, rekao je osnivač muzeja Semjuel Vest.

Predmeti dolaze iz različitih industrija i oblasti – od katastrofa na moru, do nepraktičnih, skupih i opasnih prevoznih sredstava na kopnu.

„Sjedinjene Države su društvo opsednutom uspehom. Zato je promašaj veoma osetljiva tema, posebno u svetu korporacija. Ali to je veliki problem za organizacije, jer ako ne prihvatite činjenicu da u nečemu niste uspeli, nećete biti inovativni i nećete moći da učite iz svojih grešaka i promašaja“, naveo je Vest.

Foto: Mandel NGAN / AFP / Profimedia

On je ukazao na proizvode koji su prvobitno bili promašaj, da bi se kasnije razvili i postali senzacija, a jedan od primera je gigant video-igrica Nintendo.

„Imali su spektakularne neuspehe sa različitim izumima. Jedan se zvao ‘moćna rukavica’. To je rukavica koju stavite da biste kontrolisali kompjutersku igricu. Potpuni promašaj. Druga je 3D konzola za igrice gde ste morali da sedite pogrbljeni da biste gledali kroz naočare“, rekao je Vest.

Foto: Mandel NGAN / AFP / Profimedia

Prema njegovim rečima, naočare su mogle da oštete vid deci ako se koriste duže od 15 minuta.

„Međutim, Nintendo je naučio iz tih promašaja i stvorio jednu od najuspešnijih konzola za video igrice svih vremena: Nintendo Wii“, istakao je Vest.

BONUS VIDEO: Luvr – od kraljevske palate do najpoznatijeg muzeja sveta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar