Foto: Tanjug/AP Photo/Abed Khaled

Izraelska nevladina organizacija Lekari za ljudska prava-Izrael izvestila je da su „dve prevremeno rođene bebe umrle” jer je nedostatak goriva sprečio nastavak neonatalne nege u Al Šifi, najvećoj bolnici u opkoljenom Pojasu Gaze, a izraelska vojska tvrdi da ne gađa bolnicu i da nije opkoljena.

„Velika opasnost sada preti životima 37 prevremeno rođenih beba“, upozorila je izraelska nevladina organizacija u vreme intenziviranja borbi između izraelske vojske i pripadnika palestinskog pokreta Hamas u blizini te bolnice u gradu Gazi.

Ranije u subotu, portparol Ministarstva zdravlja Gaze rekao je da su operacije u bolničkom kompleksu Al Šifa obustavljene i da je kao rezultat jedna prevremeno rođena beba umrla.

Lekari bez granica (MSF), čiji članovi deluju u bolnici, navode da je „u protekla 24 sata bolnica Al Šifa napadnuta više puta, uključujući i porodilište”, prenosi N1.

Foto: Tanjug/AP Photo/Abed Khaled

Dr Marva Abu Saada, šef hirurgije u Al-Šifi, rekla je nevladinom udruženju MAP (Medicinska pomoć za Palestince) da „nikome nije dozvoljeno da napusti bolnicu Al Šifa“.

„Ljudi koji su pokušali da izađu bili su na meti. Neki su ubijeni, neki ranjeni“, rekao je on. Izraelska vojska je tvrdila da „nije bilo napada na bolnicu i da ona nije opkoljena“.

Oko bolnice vode se borbe između izraelske vojske i Hamasa“, rekao je izraelski oficir Moše Tetro.

„Čak i sada, ako neko želi da ode, može… vojska može da obezbedi koordinaciju za svakog ko želi bezbedno da napusti bolnice“.

PROČITAJTE JOŠ:

MSF „snažno osuđuje smrtnu kaznu koju je izraelska vojska izrekla civilima blokiranim u bolnici Al Šifa“ i poziva na „bezuslovni prekid vatre“.

Norveški savet za izbeglice (NRC), još jedna nevladina organizacija, „zaprepašćen je informacijama o tekućim napadima na bolnice u Gazi“. U zamku su uhvaćeni pacijenti, među kojima su i bebe, i civili koji su se tamo sklonili“, navodi NRC.

Foto: Tanjug/AP Photo/Abed Khaled

Izraelska vojska je saopštila da su militanti Hamasa, koji su napali južni Izrael prošlog meseca, postavili komandne centre pod bolnicu Šifa i druge bolnice u Gazi i učinili ih vojnim ciljevima.

Hamas poriče da koristi civile kao živi štit, a zdravstveni zvaničnici upozoravaju da sve veći izraelski napadi na bolnice ili blizu njih dovode u opasnost pacijente, medicinsko osoblje i hiljade evakuisanih koji se sklanjaju u i oko kompleksa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar