Gaza rat Izrael Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

U petak uveče su se pojavili prvi izveštaji o napadu na konvoj vozila koji je išao prema južnoj Gazi. Navedena vozila su prevozila civile, koji su bežali sa severa Gaze nakon što su Izraelske obrambene snage (IDF) izdale naredbu za evakuaciju. Ubrzo nakon toga pojavili su se video snimci koje prikazuju pokolj na mestu događaja.

BBC je utvrdio da se udar dogodio u Ulici Salah-al-Din, koja je jedna od dve rute za evakuaciju iz severne Gaze prema jugu. U petak je na putu bio gust saobraćaj zbog izraelskog upozorenja da se napusti područje.

Palestinsko ministarstvo zdravstva kaže da je 70 ljudi ubijeno na licu mesta, a Hamas je za napad okrivio Izrael. IDF je za BBC poručio da nije umešan u incident.

Najmanje 12 mrtvih tela

Iz BBC-ja tvrde da je najduži videozapis previše eksplicitan za objavu, odnosno da prikazuje scenu totalnog pokolja. Vide se muškarci kako trče, izvikuju molitve u vazduh ispunjen dimom. Sirene i automobilski alarmi zavijaju sa svih strana, prenosi Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako se kamera pomera scenom, razmere razaranja postaju jasne. Tela, izokrenuta i unakažena, razbacana su posvuda. Kasnije se vidi telo malog deteta – dečaka, odevenog u kratke pantalone i majicu kratkih rukava – kako leži na kamionu, glave nespretno iskrivljene prema kameri.

Novinari BBC-ja su na snimcima izbrojili najmanje 12 tela. Tvrde da su neki od njih žene i mala deca. Na drugim snimcima vide se tela žrtava kako leže na ulici i vozila u plamenu. Na društvenim mrežama sada se pojavio niz videa koji su nastali neposredno nakon napada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare