Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Post-Bregzit dogovor između Britanije i EU izgleda da neće biti postignut u ovoj fazi pregovora, rekao je pregovarač Unije Mišel Barnije, navodeći da je zbog toga "razočaran" i "zabrinut". Njegov britanski sagovornik Dejvid Frost rekao je da je u razgovorima postignut "mali napredak", najviše zbog razlika u politici ribolova i propisima državne pomoći.

EU je saopštila da bi volela da dogovor dve strane bude postignut do oktobra, kako bi Evropski parlament mogao da ga potrvdi dok ne istekne dodatni period za izlazak Velike Britanije iz Unije, odnosno do 31. decembra. Ako do tada EU i Britanija ne postignu sporazum, London će morati da trguje sa EU prema sporazumima Svetske trgovinske organizacije, navodi BBC.

To znači da će većina britanske robe biti predmet carina. S druge strane, Britanija je saopštila da neće produžiti pregovore, ako dogovor ne bude postignut do dogovorenog roka, tj. 31. decembra ove godine.

U saopštenju objavljenom posle sedme runde pregovora, Frost je rekao da je EU „nepotrebno zakomplikovala“ stvari, insistirajući da razlike u stavovima oko ribolova i državne pomoći moraju da budu rešene pre „nego što dođe do suštinskih razgovora u drugim oblastima pregovora, uključujući i one koje se tiču pravnih stvari“.

Frost, koji direktno odgovara premijeru Borisu Džonsonu, kaže da njegova zemlja želi sporazum koji osigurava kontrolu Britanije nad sopstvenim zakonima, granicama i vodama“.

Nismo ove sedmice očekivali da će doći do nekog proboja, ali frustracija i ogorčenje koju je javnost na obe strane izrazila tiču se toga koliko će teško biti postići sporazum u narednih šest nedelja.

Za Britaniju je frustracija da EU nije voljna da se obaveže na delove sporazuma koji se tiču ribarenja i državne pomoći, dok celokupni sporazum ne bude postignut.

Za EU je frustracija da Britanija i dalje traži benefite jedinstvenog tržišta, a da ne plati neophodno članstvo, niti da se pridržava zakona Unije.

BBC ocenjuje da, uprkos tome, što obe strane žele sporazum, vreme polako ističe za postizanje sporazuma.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar