Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia, Dalibor Urukalovic/PIXSELL, NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Desetine političara svih nivoa u Hrvatskoj – od ministara, poslanika, župana, gradonačelnika i predsednika opština – zataškavali su saobraćajne nezgode u protekle tri decenije. Često u pripitom ili pijanom stanju. Ali samo jedan, Milan Bandić, nakon što je 2002. godine izazvao saobraćajnu nesreću i potom pokušao da pobegne od policije, na insistiranje tadašnjeg predsednika SDP-a i Vlade Ivice Račana, morao je da podnese ostavku na mesto gradonačelnika. Zagreb, a dve godine kasnije - vratio.

Jedna od nezgoda, ujedno i najsličnija sa Banožićevom, jeste ona koju je krio Radimir Čačić. Čačić je 8. januara 2010. godine, kao poslanik HNS-a, na autoputu za Budimpeštu naleteo na Škodu Fabiju kojom je upravljao 58-godišnji Mađar Katlin Liptak. Od siline udarca preminuli su njen 60-godišnji suprug i 81-godišnja majka, koji su bili sa njom u automobilu.

Čačić je odmah posle zatvora hteo da se pridruži političkoj eliti

Policija je utvrdila da je Čačić izazvao nesreću, pa ga je mađarsko tužilaštvo u septembru 2011. godine i zvanično teretilo za izazivanje saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom, prenosi Jutarnji list.

Nakon podizanja optužnice, Dražen Bošnjaković , koji je tada bio ministar pravosuđa u HDZ-ovoj Vladi Jadranke Kosor, rekao je da bi, kada je u pitanju politička odgovornost, svaki političar s tako ozbiljnom optužbom morao razmišljati o svojoj političkoj karijeri.

Čačić je, međutim, ostao poslanik tokom suđenja u Mađarskoj, a posle izbora održanih u decembru 2011. ušao je u vladu Zorana Milanovića kao ključni koalicioni partner kao ministar privrede i potpredsednik Vlade.

Iako su kritičari upozoravali da bi se moglo desiti da ode sa ministarske funkcije na izdržavanje kazne, ni Milanović ni Čačić na to nisu obraćali pažnju. Kada je mađarski sud u decembru 2012. osudio Čačića na 22 meseca zatvora, uz uslov da u zatvoru mora da odsluži polovinu kazne, Čačić je podneo ostavku na mesto u Vladi i zamrznuo mesto predsednika HNS-a. Kaznu je izdržavao u zatvoru poluotvorenog tipa u Valturi kod Pule.

Međutim, u januaru 2014. godine, nekoliko meseci pre izlaska iz zatvora, Predsedništvo HNS-a na čelu sa Vesnom Pusić izbacilo ga je iz HNS-a zbog „narušavanja ugleda stranke“. Čačić je, naime, pokazao jasne namere da se iz zatvora vrati u vrh stranke, što se nije dopalo njegovim kolegama. Čačić je nakon odslužene kazne osnovao Narodnu stranku-reformisti i 2017. vratio se na funkciju varaždinskog župana. Njegovi Reformisti i danas imaju status parlamentarne stranke.

PROČITAJTE JOŠ:

Plenković nije prihvatio ostavku Žalac

„Izletela je ispred mog automobila“, rekla je u suzama u martu 2019. tadašnja ministarka regionalnog razvoja i evropskih fondova Gabrijela Žalac. U Vinkovcima je automobil naleteo na desetogodišnju devojčicu koja je prelazila ulicu van pešačkog prelaza i naneo joj višestruke prelome potkolenice. Ispostavilo se i da nije imala važeću vozačku dozvolu, kojoj je istekao rok važenja.

U policiji su tvrdili da Žalac nije vozila prebrzo i da nije ona kriva za nesreću. Kažnjena je samo zbog istekle vozačke dozvole. Potom je ponudila ostavku, ali Plenković to nije prihvatio. Premijer ju je četiri meseca kasnije razrešio ministarske funkcije zajedno sa Tomislavom Tolušićem i Nadom Murganić .

Saborski poslanik HDZ-a Žarko Tušek u maju 2019. godine na pešačkom prelazu u Krapini naleteo je automobilom na devojčicu, ali dete, srećom, nije povređeno. Zanimljivo je da Tušek saobraćajnu nesreću koju je sakrio nije prijavio na 192, već je nezgodu prijavio lično načelniku krapinske policije. Objasnio je da je to uradio zato što je Krapina malo mesto i pozvao je načelnika policije jer je on bio prvi kojeg se setio.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar