Foto: EPA-EFE/AL DRAGO / POOL

Američki predsdnik Džozef Bajden saopštio je večeras da obaveštajne službe još uvek nisu utvrdile svrhu tri objekta koje su američki avioni oborili poslednjih dana, ali da nema znakova da su korišćeni za nadzor ili da su povezani s Kinom.

„Naša obaveštajna zajednica još uvek procenjuje sva tri slučaja. Oni mi svakodnevno izveštavaju i nastaviće hitne napore da to učine, a ja ću to preneti Kongresu“, rekao je Bajden u obraćanju iz Bele kuće.

„Još ne znamo tačno šta su bila ova tri objekta, ali ništa trenutno ne ukazuje na to da su povezani sa kineskim programom špijunskih balona, ​​ili su to bila nadzorna vozila iz bilo koje druge zemlje. Trenutna procena obaveštajne zajednice je da su ova tri objekta najverovatnije baloni povezani s privatnim kompanijama, rekreacijskim ili istraživačkim institucijama, proučavanjem vremena ili drugim naučnim istraživanjima“, naveo je Bajden.

Bajden kaže i da vlada dolazi s praksama za bolje otkrivanje i rešavanje nepoznatih vazdušnih objekata nakon nedavnih obaranja iznad Severne Amerike.

„Naložio sam svom timu da mi se vrati sa oštrijim pravilima o tome kako ćemo se nositi s ovim neidentifikovanim objektima u napredovanju, praveći razliku između onih koji će verovatno predstavljati bezbednosne rizike koji zahtevaju akciju i onih koji to ne čine“, rekao je predsednik SAD.

“Ali nemojte pogrešiti: ako bilo koji predmet predstavlja pretnju po bezbednost američkog naroda, ja ću ga skinuti. Podeliću s Kongresom ove poverljive parametre politike kada budu završeni, a oni će ostati poverljivi kako ne bismo dali mapu puta našim neprijateljima koji bi da pokušaju da izbegnu našu odbranu“, naveo je on.

Takođe se osvrnuo na to zašto su se Sjedinjene Države iznenada našle kako reaguju na tri neidentifikovana objekta u svom vazdušnom prostoru samo nekoliko dana nakon što su oborili potvrđeni kineski špijunski balon.

“Nemamo nikakvih dokaza da je došlo do naglog povećanja broja objekata na nebu. Sada ih samo viđamo više, delom zbog koraka koje smo preduzeli da povećamo naše radare, da suzimo naše radare, i moramo nastaviti da prilagođavamo svoj pristup suočavanju s tim izazovima“, zaključio je Bajden.

***

BONUS VIDEO: Bajden o svemu – kakvo je stanje nacije i sveta?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar