Džordž Kluni Džo Bajden Foto:Shutterstock/Imageplotter / Avalon / Profimedia/Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zapanjujuća 24 sata narušila su političke temelje kandidature za reizbor Džozefa Bajdena. Pristalice demokrata od Kongresa do Holivuda upozorile su da treba da se povuče iz predsedničke trke zarad stranke i zemlje, a bivša predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi poslala je jasan signal da aktuelni predsednik treba da preispita svoje opcije.

Inicijativa, kojoj se isprva pridružila samo mala grupa demokrata u Kongresu, sada se širi i čini se da odražava strah koji sada kruži Kapitolom da bi bivši predsednik Donald Tramp mogao da se vrati u Belu kuću.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Tri faktora

Neke demokrate strahuju da bi odlučnost 81-godišnjeg Bajdena da se ponovo kandiduje, uprkos nedostacima koje je razotkrila debata sa Trampom, mogla da ugrozi samu demokratiju.

Bajden uporan je u nameri da neće prepustiti kandidaturu mlađima iz redova demokraza. Ali tri faktora mogu učiniti njegovu poziciju neodrživom: raspad podrške u njegovoj stranci, nedostatak donacija i manjak podrške javnosti.

Kritičan dan

Dan, koji je možda bio i najgori za Bajdena od početka ove kampanje, je počeo tako što je Pelosi, još uvek ključna figura u partijskoj moći demokrata, dala intervju koji je u suprotnosti sa Bajdenovim insistiranjem da su pitanja njegovog lošeg debatnog učinka i njegove nominacije zatvorena. Pojavljujući se u emisiji na MSNBC-u, Pelosi je rekla da je na Bajdenu da „odluči da li će se kandidovati“, što su komentari koje su svi u Vašingtonu protumačili kao zahtev da se Bajden predomisli. Činilo se da Pelosi nudi predsedniku još jednu priliku da se elegantno predomisli nakon što je ranije ove nedelje jasno rekao: „Ne idem nigde“.

Celog dana poslanici su slali slične signale. Demokratski poslanik Riči Tores rekao je CNN-u da svi moraju biti iskreni po pitanju Bajdenove kandidature.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Morry Gash

„Ako idemo u političku samoubilačku misiju, onda bi barem trebalo da budemo iskreni u vezi sa tim“, rekao je on.

Njegov kolega iz Njujorka, umereni poslanik Pat Rajan , pozvao je Bajdena da ispuni svoj zavet da bude most ka novoj generaciji lidera.

„Tramp je egzistencijalna pretnja američkoj demokratiji. Naša je dužnost da protiv njega postavimo najjačeg kandidata. Džo Bajden je patriota, ali više nije najbolji kandidat da pobedi Trampa“.

Senator iz Vermonta Piter Velč postao je ubrzo prvi demokratski senator koji je javno pozvao Bajdena da se povuče.

„Jednom nas je spasio od Donalda Trampa i želi to da uradi ponovo. Ali on mora ponovo da proceni da li je on najbolji kandidat za to. Po mom mišljenju, nije“, napisao je Velč u tekstu za „Vašington Post“.

Avgust mesec odluke

Još u utorak uveče, izgledalo je da je Bajden uspeo da zaustavi kritike protiv njega. Ali u roku od 24 sata, brzo je gubio tlo pod nogama i postalo je teško zamisliti kako se stranka može ujediniti iza njega na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u avgustu.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Zabrinutost demokrata je toliko značajna jer slušaju glasače, čitaju podatke sa anketa u svojim državama i zaključuju da Bajden ne samo da ne može da pobedi, već bi, kako je senator iz Kolorada Majkl Benet rekao, mogao da dovede Trampa do terena koji bi ovaj mogao da iskoristi da sprovede svoju autoritarnu agendu.

Najviši demokratski lideri u Kongresu tek treba da se izjasne o Bajdenovoj kandidaturi. Senator Kris Kuns iz Delavera, saveznik Bajdena, rekao je da će on biti kandidat demokrata.

„On će biti naš kandidat na konvenciji. On će biti naš kandidat na jesen. On će biti sledeći predsednik Sjedinjenih Država“, rekao je on.

Senator Džon Feterman, koji predstavlja ključnu državu Pensilvaniju, rekao je da bi bila „sramota odbaciti i izbaciti neverovatnog predsednika“.

Bunt donatora

Holivudski glumac Džordž Kluni, koji se pojavio na prikupljanju sredstava sa Bajdenom prošlog meseca, sada je otvoreno rekao da demokrate treba da imaju drugog kandidata.

Džordž Kluni Foto:Tanjug/Rolf Vennenbernd/dpa via AP

„Džo Bajden sa kojim sam bio pre tri nedelje na prikupljanju sredstava nije bio Džo Bajden iz 2010. On čak nije bio ni Džo Bajden 2020. Bio je isti čovek kom smo svedočili tokom debate. Nećemo pobediti u novembru sa ovim predsednikom“, napisao je Kluni u članku sa „Njujork tajms“. Upravo Kluni je jedan od najvećih donatora demokrata.

Klunijev članak je podvukao kako Bajdenova kandidatura nije samo uzavrela politička kontroverza, već je postala ljudsko iskušenje za predsednika kog vole mnoge demokrate, ali čije zdravlje sada postaje hrana republikance.

Kluni održava duboke kontakte sa demokratskim funkcionerima i donatorima, tako da njegovi stavovi imaju veću težinu od stavova bilo koje poznate ličnosti. I nije on jedini nezadovoljan donator.

„Sve je zamrznuto jer niko ne zna šta će se dogoditi. Svi čekaju da vide“, rekao je CNN-u jedan strateg kampanje, dodajući da je novac po strani i da se čeka ishod Bajdenove konferencije za novinare i intervjua.

POGLEDAJTE JOŠ:

Elisa Slotkin, koja je u teškoj trci za Senat u Mičigenu, rekla je donatorima u video pozivu da Bajden zaostaje za Trampom u privatnim anketama u njenoj državi, preneo je „Njujork tajms“. Ako Bajden ne može da osvoji Mičigen, kao što je to učinio 2020. godine, njegov put do 270 elektorskih glasova potrebnih za pobedu u Beloj kući postaje znatno otežan.

Produbljivanje krize koja je zahvatila Demokratsku stranku ne samo da šteti Bajdenovim šansama da ostane kandidat. Takođe nudi Trampu i republikancima izvor bez dna za napade na Bajdena. Pojedinačni kandidati takođe mogu očekivati da će biti ispitani oko toga zašto podržavaju Bajdena, za kog su mnoge demokrate izjavile da nije sposoban da služi drugi mandat koji bi mu prestao kada bude imao 86 godina.

BONUS VIDEO Tramp vs Bajden

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar