Slovenija nevreme Foto:N1info.si

U Sloveniji je danas vreme mirnije u odnosu na jučerašnji dan, no ogromne posledice nevremena sa gradom još su vidljive. U toku je procena šteta i uklanjanje posledica na terenu, a procenjuje se da će štete na infrastrukturi biti milionske, rekao je načelnik opštine Cerkno Gašper Uršič. U toj su opštini poplavljena poštanska vozila pa se pošta neće dostavljati najmanje do ponedeljka, javlja N1.

Poplavljena pošta i automobili

U Cerknom je nabujala reka poplavila i nekoliko objekata, poštu i sva službena vozila.

Jedan je muškarac nameravao spasiti službeni automobil pošte, no na kraju su njega spasavali, rekao je za N1 direktor intervencije Aleksander Kovačić i dodao da vodotok reke Cerknice raste, prenosi Jutarnji list.

Poplavljeni su i brojni podrumi, a na putevima ima puno blata.

„Šteta na komunalnoj i državnoj infrastrukturi meriće se milionima evra“, rekao je gradonačelnik Cerknog Gašper Uršič.

Slovenija nevreme Foto:N1info.si

Tamošnji stanovnici noćas nisu spavali jer su pokušavali spasiti što se moglo spasiti. Ipak, stradali su automobili, garaže, podrumi.

„Nemam šta da vam kaže, sve je uništeno“, rekla je za N1 jedna meštanka kroz suze.

Rekordna količina grada, ogromne štete

Rekordna količina grada zabeležena je u Dolenjskom, a u Gorenjoj Lepoj Vasi kod Krškog je izmereno čak 12 centimetara. Velika je šteta nastala na usevima, krovovima kuća i automobilima.

„S terena sam dobio informacije da je grad u Krškom bila veličine jajeta“, rekao je zapovednik Civilne zaštite Srečko Šestan.

PROČITAJTE JOŠ:

Velike štete na usevima su u Pomurju, no ne zbog grada već zbog jakog vetra. U Pomurju su nastale štete i na školskim objektima, a njih će danas obići slovenski ministar obrazovanja Darjo Felda.

Krovovi su oštećeni, posebno na starijim kućama, a Šestan kaže da se nada da će ti ljudi primiti pomoć od države za obnovu.

Agencija za okolinu i prostor je objavila svoje izveštaje u kojem navodi da će danas i tokom idućih dana vodostaji reka opadati.

BONUS VIDEO:Jako nevreme se srušilo na Beograd: Na Banovom brdu potop, nestvarni snimci munja i gromova iz celog grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar