Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Mnogi od skoro dva miliona ukrajinskih izbeglica su prisilno preseljeni u Rusiju, gde su izloženi zlostavljanju i nejasnoj budućnosti, objavila je agencija Asošijeted pres (AP).

Agencija navodi da i ukrajinski i ruski izvori govore o oko dva miliona deložiranih Ukrajinaca, što Kijev tretira kao prisilno preseljenje na neprijateljsko tle, a Rusija kao humanitarnu akciju.

Istraživanje AP je pokazalo da je slika nijansiranija nego što ukrajinska vlada sugeriše, ali mnoge izbeglice zaista jesu prisiljene da uđu u Rusiju, gde su izložene zlostavljanju, oduzimaju im se dokumenta i nejasna im je budućnost ili lokacija.

Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Preseljenje počinje filtracijom, a oni koji prođu pozvani su da ostanu i često im je obećavana uplata od 170 dolara koju mogu, ali ne moraju da dobiju. Ponekad im se oduzimaju ukrajinski pasoši, a umesto njih se nudi šansa za rusko državljanstvo. A ponekad se na njih vrši pritisak da potpišu dokumente koji inkriminišu ukrajinsku vladu i vojsku.

Većina nema novac i kontakte u Rusiji i moraju da odu tamo gde su poslati.

Pomoć neočekivano dolazi od samih Rusa

AP je potvrdio da su Ukrajinci dobili privremeni smeštaj u više od 24 ruska grada i naselja, kao i da je otkrio znake neslaganja unutar Rusije sa narativom vlade da se Ukrajinci spasavaju od nacista.

Skoro sve izbeglice koje je AP intervjuisao zahvalno su govorile o Rusima koji su im diskretno pomagali kroz tajnu mrežu preuzimajući dokumente, pronalazeći sklonište, kupujući železničke i autobuske karte, menjajući ukrajinske grivne za rublje, pa čak i noseći improvizovani prtljag u kojem se nalaze ostaci njihovih predratnih života.

Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU

U istraživanju agencije učestvovalo je 36 Ukrajinaca, uglavnom iz Mariupolja, koji su otišli u Rusiju, uključujući 11 koji su još tamo, a ostali su u Estoniji, Litvaniji, Poljskoj, Gruziji, Irskoj, Nemačkoj i Norveškoj.

Prebacivanje stotina hiljada ljudi iz Ukrajine deo je smišljene, sistemske strategije, kako je navedeno u ruskim vladinim dokumentima.

Neki Ukrajinci ostaju u Rusiji, jer iako su tehnički slobodni da odu, nemaju gde da idu, nemaju novca, nemaju dokumenta ili nemaju načina da pređu razdaljine u zemlji čija je površina dvostruko veća od Sjedinjenih Država. Drugi mogu imati porodične i jake veze u Rusiji ili više vole da počnu iznova u zemlji u kojoj barem govore jezik, a neki se pogrešno plaše da će ih Ukrajina, ako se vrate, goniti za odlazak neprijatelju.

Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Za Ukrajince koji pokušavaju da pobegnu pomoć često dolazi iz neočekivanog izvora, pomažu im Rusi koji kriju identitet u strahu od „neke vrste progona“, a koji kažu da ne mogu da zaustave ni rat, niti deportaciju.

„Ovo je ono što mogu da uradim“, rekao je jedan iz lanca dobrovoljaca, preneo je AP.

Sve dešavanja u vezi ruske invazije na Ukrajinu pratite na našem blogu UŽIVO.

***

BONUS VIDEO: Slavjansk pod žestokim udarom ruske vojske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar