Džo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto: EPA-EFE/Al Drago

Iako je bivšeg predsednika Donalda Trampa zamenio uz obećanja kako se ništa fundamentalno neće promeniti u smislu američke trgovinske politike, iz govora kojeg je ovih dana održala američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai, čini se kako Bajdenova administracija ipak planira radikalni zaokret kojim će pokušati Ameriku učiniti manje zavisnom od Kine, piše Politiko.

I dok su se Sjedinjene Američke Države dosad uglavnom priklanjale politici izmeštanja poslovanja najvećih kompanija tamo gde su im garantovani najniži troškovi, kako materijala tako i radne snage, Tai nagoveštava kako će za sobom ostaviti taj zastareli, kolonijalni pristup te implementirati ekonomske politike koje će privlačiti investicije na područje Sjedinjenih Američkih Država, umesto u Kinu.

Umesto takozvane politike „trke prema dnu“, nova američka trgovinska politika tako će se bazirati na „trci prema vrhu“, što je zasad ocenjeno kao ambiciozni zadatak.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

„To je dosta radikalan i neverovatan čin, izneti tako nešto u javnom govoru. Kako uopšte pronaći zajedničke ciljeve s drugim nacijama kako bismo se odmakli od dosadašnje američke ekonomske politike?“, rekao je Sabil Rahman, donedavni Bajdenov šef kancelarije za informacije i regulatorne poslove.

Bivši Bajdenov savetnik Tim Vu, pak, je kazao kako je reč o tipično levičarskom pogledu na ekonomiju gde administracija prepoznaje razlike između interesa radnika i interesa vlasnika odnosno investitora.

„Širom sveta postoji radnička klasa i postoje veliki proizvođači. Njihovi se prirodni interesi razlikuju“, kazao je Vu.

Foto: Ting Shen – Pool via CNP / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Politiko napominje kako će sada biti najzanimljivije dočekati reakciju ostatka sveta – hoće li poverovati da su SAD spremne za nova pravila igre i hoće li ona biti dovoljno primamljiva i ostalim nacijama da započnu s odvraćanjem poslovanja s Kinom?

POGLEDAJTE JOŠ:

Tai se u govoru kratko dotakla i ovog problema naglasivši kako su SAD dovoljno situirane da svetu ponude novu vrstu globalizacije koja neće biti bazirana na eksploataciji.

Ipak, Politiko napominje kako su mnogi i dalje skeptični prema ovom američkom zaokretu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar