Foto:EPA EFE YURI KOCHETKOV; Handout / AFP / Profimedia; shutterstock

Sjedinjene Američke Države su zvanično optužile Rusiju da koristi hemijsko oružje „kao metod ratovanja“ protiv Ukrajine i uvele su nove sankcije ruskim firmama i državnim organima.

U saopštenju je američki Stejt department naveo da je „utvrđeno da je Rusija upotrebila hemijsko oružje hloropikrin protiv ukrajinskih snaga kršeći Konvenciju o hemijskom oružju (CVC)“.

Dodaje se da je Rusija takođe koristila „agense za kontrolu nereda“ ili suzavac tokom rata, kršeći CVC.

Foto:: James Glossop / News Licensing / Profimedia

„Upotreba ovakvih hemikalija nije izolovan incident i verovatno je vođena željom ruskih snaga da poteraju ukrajinske snage sa utvrđenih pozicija i postignu taktičke prednosti na bojnom polju“, navodi se u saopštenju.

Zaključak SAD poklapa se sa svedočenjem ukrajinskih vojnika koji kažu da su se poslednjih meseci suočili sa povećanim susretima sa gasom i drugim nadražujućim hemikalijama na delovima njihove linije fronta.

Ukrajinske oružane snage su navele da su zabeležile više od hiljadu incidenata u kojima je Rusija upotrebila „municiju sa suzavcem opremljenu otrovnim hemikalijama koje su zabranjene za ratovanje“, sa 250 slučajeva samo u februaru.

Rusija je negirala upotrebu hemijskog oružja.

Rusija Ukrajina rat Foto:

Hloropikrin je bio naširoko korišćen kao hemijski ratni agens u Prvom svetskom ratu, ali više nije odobren za vojnu upotrebu, a sada se uglavnom koristi u poljoprivredi. Iritira pluća, oči i kožu i može izazvati mučnine, povraćanje i dijareju koja traje nedeljama.

Prema zakonu iz 1991. protiv upotrebe hemijskog i biološkog oružja, Stejt department „ponovno uvodi ograničenja na inostrano vojno finansiranje, kreditne linije vlade SAD i izvozne dozvole za odbrambene artikle i predmete osetljive na nacionalnu bezbednost koji idu u Rusiju“.

Dodaje se da Amerika sankcioniše tri ruska vladina entiteta povezana sa programima hemijskog i biološkog oružja u zemlji i četiri ruske kompanije koje su dale doprinos tim telima.

Prošlog aprila, na samitu G7, ministri spoljnih poslova zemalja članica su u zajedničkoj navelu rekli da će Rusija biti suočena sa „teškim posledicama“ za bilo kakvu upotrebu hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja.

Od tada, američki zvaničnici upozoravaju da je Rusija to ipak učinila. U novembru je Melori Stjuart, pomoćnica američkog državnog sekretara za kontrolu naoružanja, odvraćanje i stabilnost, citirala izveštaje Ukrajine da je Moskva koristila „agense za kontrolu nereda“ u ratovanju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ukrajinci na prvim linijama fronta kažu da su suočeni sa sve većim gasnim napadima. U decembru je ukrajinski lekar rekao da su zabeležili najmanje devet incidenata u kojima je bespilotni i zapaljivi gas ispušten na ukrajinske linije. Drugi ukrajinski obaveštajni zvaničnik rekao je za CNN da je supstanca koju su upotrebili Rusi oblik CS gasa, takođe poznatog kao suzavac.

Dva vojnika koja su preživela gasni napad izjavila su za CNN da su zadobili povrede uključujući opekotine i rane na licu, ustima i grlu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare