Foto: REUTERS/Souleymane Ag Anara

Postoji mala mogućnost da se preokrene prošlonedeljno vojno preuzimanje vlasti u Nigeru, a američki diplomatski i vojni stav zavisiće od toga da li će demokratski izabrana vlada biti vraćena na vlast u narednim danima i nedeljama, rekao je visoki američki zvaničnik.

SAD su osudile vojno zbacivanje izabranog predsednika Mohameda Bazuma, kao sedmo vojno preuzimanje vlasti u zapadnoj i centralnoj Africi za manje od tri godine, što je izazvalo bojazan za bezbednost regiona Sahela, preneo je Rojters.

Niger pristalice puča marširale ulicama Nijameja mašući ruskim zastavama Foto:TanjugAP Photo/Sam Mednick

Cilj Vašingtona je da podrži zapadnoafrički regionalni blok EKOVAS u namerama da preokrerene situaciju u vezi sa preuzimanjem vlasti u Nigeru, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta koji je želeo da ostane anoniman.

„Ne mislimo da je to u potpunosti dobro urađeno i verujemo da postoji neka prilika da se to preokrene“, istakao je on.

Pročitajte još...

EKOVAS je u nedelju dao vođama puča u Nigeru nedelju dana da vrate svrgnutog Bazuma ili se suoče sa sankcijama i mogućom upotrebom sile.

SAD, Francuska i druge zapadne države imaju trupe u Nigeru, a sarađivale su sa dosadašnjom vladom u borbi protiv militantnih snaga povezanih sa Islamskom državom i Al Kaidom.

BONUS VIDEO Izraelska Policija vodenim topovima rasteruje demonstrante

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar