Ksenija Karelina, hapšenje Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Amerikanki preti 20 godina u ruskom zatvoru jer je navodno dala 50 dolara organizaciji koja prikuplja novac za ukrajinsku vojsku.

Ksenija Karelina optužena je za „veleizdaju“ nakon što ju je uhapsila ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) u gradu Jekaterinburgu u središnjem Uralu.

Ova 33-godišnjakinja je poslednja državljanka SAD-a koja je zatvorena u Rusiji. Postoji zabrinutost da Vladimir Putin koristi zatočene strane državljane kao adut za pregovaranje, prenosi Telegraph.

Ksenija Karelina Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Evan Geršković, novinar „Wall Street Journala“, uhapšen je prošle godine pod optužbama za špijunažu koje su on, njegov poslodavac i američka vlada oštro poricali.

Karelinu, koja je uhapšena u utorak, FSB optužuje za prikupljanje sredstava korišćenih za kupovinu medicinskih predmeta, opreme, sredstava za uništavanje i municije. Na objavljenom videu vide se pripadnici tajne policije koji joj stavljaju lisice i odvode je zavezanih očiju.

Ona je takođe optužena za više puta učestvovala u javnim skupovima podrške Ukrajini u SAD-u. FSB je rekao da je Karelina delovala protiv sigurnosti zemlje, izvestile su novinske agencije.

Ksenija Karelina Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Karelina je rođena u Rusiji, ali živi u Los Angelesu, a američko državljanstvo dobila je 2021. godine.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare