Armin Paperger

Američka obaveštajna služba otkrila je ranije ove godine da je ruska vlada planirala atentat na izvršnog direktora moćnog nemačkog proizvođača oružja koji je proizvodio artiljerijske granate i vojna vozila za Ukrajinu.

Zavera je, kako piše CNN, bila jedan od niza ruskih planova da se ubiju rukovodioci odbrambene industrije širom Evrope koji su podržavali ukrajinske ratne napore, navelo je pet američkih i zapadnih zvaničnika upoznatih s ovom epizodom.

Plan da se ubije Armin Paperger, koji je predvodio nemačku proizvodnju u podršci Kijevu, bio je najbolje razvijen.

Kada su Amerikanci saznali za taj napor, obavestili su Nemačku, čije su službe bezbednosti tada mogle da zaštite Papergera i osujete zaveru. Visoki zvaničnik nemačke vlade potvrdio je da je Berlin bio upozoren na zaveru od strane SAD-a.

Rusija već više od šest meseci sprovodi sabotažnu kampanju širom Evrope, uglavnom preko posrednika. Regrutovala je lokalne amatere za sve, od paljenja skladišta povezanih s oružjem za Ukrajinu do sitnih vandalskih dela — sve osmišljenih da zaustave protok oružja sa Zapada u Ukrajinu i otupe javne podrške Kijevu.

Ali obaveštajni podaci koji sugerišu da je Rusija spremna da ubija civile predočili su zapadnim zvaničnicima koliko daleko je Moskva spremna da ide u paralelnom ratu u senci koji vodi na zapadu.

Paperger je bio očigledna meta: njegova kompanija, Rajnmetal (Rheinmetall), najveći je i najuspješniji nemački proizvođač vitalnih artiljerijskih granata kalibra 155 mm koje su postale oružje u ukrajinskom ratu.

Kompanija otvara fabriku oklopnih vozila u Ukrajini narednih nedelja, a jedan izvor upoznat sa obaveštajnim podacima rekao je da je duboko zabrinut za Rusiju.

Nakon niza dobitaka ranije ove godine, ratni napori Moskve ponovo su zaustavljeni zbog udvostručene ukrajinske odbrane i gubitaka u ljudstvu.

Serija zapleta, o kojima se ranije nije izveštavalo, pomaže da se objasne sve oštrija upozorenja zvaničnika NATO-a o ozbiljnosti sabotažne kampanje – one za koju neki visoki zvaničnici veruju da rizikuje da pređe prag oružanog sukoba u istočnoj Evropi.

„Vidimo sabotažu, vidimo zavere za atentate, vidimo požare. Vidimo stvari koje koštaju ljudske živote. Čvrsto verujem da vidimo kampanju tajnih sabotažnih aktivnosti iz Rusije koje imaju strateške posledice”, rekao je visoki zvaničnik NATO-a novinarima u utorak.

Veće za nacionalnu bezbednost odbilo je da komentariše postojanje ruske zavere i američkog upozorenja Nemačkoj. Nemačka ambasada u Vašingtonu odbila je takođe da komentariše.

CNN je zatražio i komentar od ruske ambasade u Vašingtonu, a njen portparol isto je odbio da komentariše.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare