Foto: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP / Profimedia; EPA/DAVID MAXWELL

Nakon atentata na republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji, pojavilo se nekoliko važnih pitanja na koje treba da odgovori američka Tajna služba, koja je obezbeđivala ovaj miting. Pitanja o postupanju pripadnika Tajne službe pojavila su se gotovo odmah, naročito nakon što su objavljene informacije da se napadač Tomas Metju Kruks nalazio na krovu koji je oko 120 metara bio udaljen od samog Trampa. Tajna služba se sada nalazi na prekretnici jer pritisak da odgovorni za propuste budu procesuirani raste.

FBI je preuzeo ulogu glavnog istražitelja pucnjave, tokom koje je jedna osoba ubijena, dve teško ranjene, dok je Tramp ranjen u uvo.

Dok Amerikanci traže odgovore, Tajna služba kaže da radi na otkrivanju „šta se dogodilo, kako se dogodilo i kako možemo sprečiti da se incident poput ovog više ikada ponovi“. Šefica Tajne službe Kimberli Čitl pozvana je da svedoči pred komisijom Predstavničkog doma američkog Kongresa 22. jula.

Atentat na Donalda Trampa Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL, CBS, SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia,Jim Vondruska / Getty images / Profimedia

Zašto krov nije unapred obezbeđen

Ostaje nejasno kako je osumnjičeni napadač Tomas Metju Kruks dobio pristup krovu zgrade u blizini mitinga koja je bila nešto više od 120 metara od Trampa.

Krov je bio poznata ranjiva tačka pre pre napada, navodi „NBC News“, koji se poziva na dva izvora upoznata sa operacijama Tajne službe.

„Neko je trebalo da bude na krovu ili da obezbeđuje zgradu tako da niko ne može da se popne na krov“, citira NBC jedan od izvora.

Kao i pitanje pristupa, sugerisano je da je linija od krova do Trampove bine trebalo da bude blokirana. Bilo koji napadač nije trebalo direktno da vidi Trampa, rekao je za „ABC News“ sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas.

Majorkas je rekao da će zvaničnici „zaista nezavisno proučiti događaj i dati preporuke Tajnoj službi i njemu“.

Kimberli Čitl
Kimberli Čitl Foto:KAMIL KRZACZYNSKI / AFP / Profimedia

Upozorenja o opasnosti

Očevidac pucnjave rekao je za BBC da su on i drugi „jasno” primetili Kruksa kako puzi okolo po krovu sa puškom. Oni su alarmirali policiju, ali je osumnjičeni nastavio da se kreće nekoliko minuta pre nego što je pucao, a zatim je i sam ubijen, rekao je očevidac.

Specijalni agent FBI Kevin Rojek priznao je da je bilo „iznenađujuće“ da je napadač mogao da otvori vatru. Okružni šerif je potvrdio da je Kruksa primetio lokalni policajac, koji nije uspeo da ga zaustavi na vreme. Nešto što ostaje nejasno jeste da li je ova informacija stigla do agenata oko Trampa.

Oslanjanje na lokalnu policiju

Naoružani napadač je pucao iz, kako je policija opisala, „sekundarnog dela“, kojim nije patrolirala Rajna služba, već lokalni i državni službenici.

Foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Bivši agent Tajne službe rekao je da je ovakva raspodela funkcionisala samo kada je postojao jasan plan šta da se radi kada se uoči opasnost.

„Kada se oslanjate na lokalne partnere za sprovođenje zakona, bolje je da pažljivo isplanirate i kažete im šta očekujete da urade u vezi sa pretnjom“, rekao je Džonatan Vakrou za „Vašington post“.

Okružni šerif je priznao da je došlo do „neuspeha“, ali je rekao da nijedna strana nije kriva.

Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Pozicije na mitingu

Bivši predsedavajući nadzornog odbora Predstavničkog doma sugerisao je da je Tajna služba bila „previše raširena“, što je pojačalo sumnje da lokalna policija nije bila obučena da obezbedi događaj kao što je miting.

Džejson Čafec, koji je ranije izveštavao o neuspesima Tajne službe, rekao je za „Vašington post“ da nema visokopozicioniranije osobe od Trampa ili predsednika Bajdena, ali da se to nije odrazilo na prisustvo pripadnika snaga bezbednosti u Pensilvaniji.

Tajna služba je demantovala sugestije da je zahtev Trampovog tima da se pojača broj zaposlenih odbijen pre skupa. Međutim, „Post“ je objavio da je video razmenu poruka u kojima je bivši službenik Tajne službe pitao kolege kako je osumnjičeni došao tako blizu Trampu. Prijavljeno je da je dobio odgovor: „Resursi“.

Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

U saopštenju od ponedeljka, Kimberli Čitl je rekla da su izvršene promene u detaljima Trampovov obezbeđenja uoči početka Nacionalne konvencije republikanaca, na kojoj je on i formalno izabran za kandidata, a Džej Di Vens za njegovog potpredsednika.

Ona je rekla da je „sigurna“ u sveukupni plan.

Evakuacija sa bine

Postavlja se pitanje i da li su agenti Tajne službe bili dovoljno brzi da ubace bivšeg predsednika Amerike u vozilo i sklone ga sa bine.

Na snimku pucnjave se vidi kako brzo formiraju štit oko njega odmah nakon pucnjave, ali onda izgleda da zastaju dok Tramp traži da skupi cipele. Bivši predsednik je potom i podigao pesnicu u vazduh i poslao poruku pristalicama.

Veteran tajne službe rekao je za „Njujork tajms“ da ne bi čekao.

„Ako sam ja tamo, ne, ne može da se čeka ni na šta. Idemo, i idemo odmah“, rekao je Džefri Džejms.

POGLEDAJTE JOŠ:

Forbes: Milijarda na računu

Više od milijardu dolara je povećano neto bogatstvo bivšeg predsednika Amerke Donalda Trampa, jer su akcije „Trump Media“, matične kompanije društvene mreže „Truth Social“, porasle nekoliko dana nakon atentata na Trampa, koji poseduje većinski udeo u kompaniji, navodi Forbes.

Akcije „Trump Media & Technology Group“ su porasle 32 odsto na nešto manje od 41 dolara, što je treće najveće povećanje vrednosti ove godine nakon skoka 25. marta od 35 odsto.

Vrednost Trampovog udela u kompaniji od gotovo 65 odsto (ukupno 114,75 miliona akcija), porasla je na 4,6 milijardi dolara sa 3,5 milijardi od zatvaranja trgovanja u petak.

BONUS VIDEO N1 Direktno: Atentat na Donalda Trampa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare