Charles Lieber Foto:REUTERS/Katherine Taylor

Profesor Univerzitata Harvard Čarls Liber, optužen za skrivanje veza sa kineskim programom za zapošljavanja, proglašen je krivim po svim tačkama optužnice, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Čarls Liber (62), bivši predsednik odeljenja za hemiju i hemijsku biologiju Harvarda i zvezda američke naučne zajednice, izjasnio se da nije kriv po dve tačke za podnošenje lažnih poreskih prijava, dve tačke za davanje lažnih izjava i dve tačke za nepodnošenje izveštaja za račun u stranoj banci u Kini.

Porota je većala oko dva sata i 45 minuta pre nego što je objavila presudu nakon pet dana svedočenja u saveznom sudu u Bostonu.

Liberov branilac Mark Makusi je tvrdio da tužiocima nedostaju dokazi o optužbama. On je tvrdio da istražitelji nisu vodili nikakvu evidenciju o svojim intervjuima sa Liberom pre njihovog hapšenja, prenosi Gardijan.

On je tvrdio da tužioci neće moći da dokažu da je Liber postupio „svesno, namerno ili da je dao bilo kakvu lažnu izjavu“. Mukasi je takođe naglasio da Liber nije optužen za ilegalni prenos bilo koje tehnologije ili vlasničkih informacija u Kinu.

Tužioci su tvrdili da je Liber koji je uhapšen u januaru, svesno skrivao svoju umešanost u kineski plan hiljadu talenata – program koji je osmišljen da regrutuje ljude sa znanjem o stranoj tehnologiji i intelektualnoj svojini u Kinu – kako bi zaštitio svoju karijeru i reputaciju.

Lieber je negirao svoju umešanost tokokm istrage američkih vlasti, uključujući Nacionalni institut za zdravlje, koji mu je obezbedio milione dolara za finansiranje istraživanja, rekli su tužioci.

Liber je takođe sakrio svoje prihode od kineskog programa uključujući 50.000 dolara mesečno od Tehnološkog univeziteta u Vuhanu, do 158.000 dolara troškova života i više od 1,5 miliona dolara pozajmice, ističu tužioci.

U zamenu, kažu, Liber je pristao da objavljuje članke, organizuje međunarodne konferencije i aplicira za patente u ime kineskog univerziteta.

Slučaj je među istaknutijim koji dolazi iz takozvane „Kineske inicijative“ američkog ministarstva pravde.

Napor je pokrenut 2018. goidne da se obuzda sumnja ne ekonomsku špijunažu iz Kine, suočio se sa kritikama da šteti akademskim istraživanjima i da predstavlja rasno profilisanje kineskih istraživača.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar