Dženet Jelen Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Američka ministarka finansija Dženet Jelen danas je, na odlasku iz Pekinga posle četvorodnevne posete, izjavila da SAD i Kina imaju značajna neslaganja i da se o njima mora razgovarati "jasno i direktno".

Jelen je na konferenciji za novinare rekla da su bilateralni sastanci sa visokim kineskim zvaničnicima proteklih dana bili „direktni, sadržajni i produktivni“ i da su pomogli da se stabilizuju često teški odnosi, prenosi Rojters.

Američka ministarka finansija izjavila je da veruje da su Kina i SAD postigle određeni napredak i da mogu da imaju zdrav odnos.

Dzenet Jelen Janet Yellen
Dženet Jelen Foto:Tanjug/Shawn Thew/Pool via AP

„Nijedna poseta neće preko noći rešiti izazove koje imamo. Ali očekujem da će ovo poseta pomoći da se izgradi fleksibilan i produktivan kanal komunikacije sa novim ekonomskim timom Kine“, saopštila je Jelen.

Ona je rekla da je cilj posete uspostavljanje i produbljivanje veza sa novim ekonomskim timom Kine, smanjenje rizika od nesporazuma i otvaranje puta za saradnju u oblastima kao što su klimatske promene i dugovanja.

Dzenet Jelen Janet Yellen
Dženet Jelen Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Jelen je ponovila da Vašington ne želi razdvajanje od kineske ekonomije, dodajući da bi to bilo „pogubno za obe zemlje i destabilizujuće za svet“.

Navela je i daće, ako SAD nastave sa ograničavanjem izlaznih investicija, to biti urađeno na transparentan, usko ciljan način i kroz jasno postavljanje pravila.

POGLEDAJTE JOŠ:

Jelen je uverena da će SAD i Kina imati češći kontakt u budućnosti.

„Predsednik Džozef Bajden i ja ne posmatramo odnos između SAD i Kine kroz okvir sukoba velikih sila. Verujemo da je svet dovoljno velik da obe naše zemlje napreduju“, naglasila je Jelen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar