Foto: Profimedia.rs

Ako se vakcina, čije je testiranje tek počelo, pokaže u redu, injekcije bi ušle u upotrebu tek u narednih godinu, godinu i po dana, javljaju američki mediji.

Američki naučnici počeli su prvu fazu testiranja vakcine za koronavirus na ljudima, u nadi da bi u rekordnom roku mogli da razviju potencijalnu vakcinu protiv COVID-19.

Prve injekcije primili su zdravi volonteri na Kajzer permanente vašingtonskom Institutu za istraživanja u Sijetlu, prenosi Glas Amerike.

„Mi smo korona virus tim sada. Svi žele da urade šta mogu u ovakom vanrednom stanju“, rekla je šefica istraživanja Lisa Džekson.

Ovo je samo početak serije eksperimenata na ljudima, s ciljem da se pokaže da li su vakcine sigurne i jesu li uopšte efikasne. Čak i da se pokaže da je sve u redu, injekcije ne bi ušle u upotrebu u narednih godinu, godinu i po dana, rekao je Entoni Fauci iz Nacionalnih instituta za zdravlje SAD.

Ipak, pronalaženje vakcine je vrlo hitno i prioritet za javno zdravlje, rekao je Fauci i naveo da je ovo prvi korak u tom smeru.

Novinari Asošijeted presa prisustvovali su vakcinisanju, kada je među prvima došla menadžerka u maloj IT kompaniji.

Ispred je bilo, kako se navodi, još troje u redu za test u kojem učestvuje 45 volontera, koji će primiti dve doze, u razmaku od mesec dana.

„Ne znam šta mogu da učinim. Ovo je odlična prilika za mene da uradim nešto“, rekla je Dženifer Holer iz Sijetla, dok je čekala vakcinu.

Ona ima 43 godine i dve kćerke tinejdžerke, kojima je „kul što mama učestvuje u eksperimentu“.

Posle injekcije, napustila je prostorije i rekla da se oseća sjajno.

Vakcina, sa kodnim imenom mRNA-1273, pravi se u saradnji Nacionalnog instituta za zdravlje i biotehnološke kompanije Moderna Inc. iz Masačusetsa.

Kako se navodi, ne postoji šansa da se učesnici zaraze, jer u vakcinama nema koronavirusa.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram