Miojko Spajić Foto:EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Ambasadori zemalja članica EU u Briselu odobrili su danas Zajedničku poziciju EU u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa Crnom Gorom, čime se stiču uslovi za međuvladinu konferenciju na ministarskom nivou, koja će, kako saznaje RTCG, biti održana 26. juna u Briselu.

U poziciji koju su usvojili ambasadori na današnjem sastanku navodi se da je Crna Gora, generalno gledano, ispunila prelazna merila u poglavljima pravosuđe i temeljna prava i pravda, sloboda i bezbednost. Prethodno je Evropska komisija u proceni konstatovala da je Crna Gora, sveukupno, ispunila prelazne standarde, dostigla dobar rezultat na nivou usklađenosti i napreduje u primeni pravnih tekovina EU, što se navodi u nacrtu zajedničke pozicije u koju je dopisnik RTCG u Briselu imao uvid.

Policija ispred Evropskog parlamenta Foto: LAURIE DIEFFEMBACQ / AFP / Profimedia

U zajedničkoj poziciji utvrđena su i završna merila kojima se definišu dalje smernice u radu koji predstoji na ovim poglavljima. Prema procedurama, Zajednička pozicija sada treba i formalno da bude odobrena na ministarskom nivou, a potom sledi održavanje Međuvladine konferencije.

Kako RTCG saznaje, Međuvladina konferencija sa Crnom Gorom biće održana 26. juna, a na njoj će pored predsednika Vlade Milojka Spajića učestvovati visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj, komesar za proširenje Oliver Varhelji i ministarka spoljnih poslova Belgije Hađa Labib, kao i predstavnici ostalih zemalja članica EU.

Belgijsko predsedavanje potvrdiće ispunjavanje privremenih merila i saopštili koja su završna merila koja su dogovorena od strane EU. Dodatne komentare daće i komesar Varhelji. Od crnogorske strane se potom očekuje da se saglasi sa predloženim kriterijumima za zatvaranje poglavlja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prva međuvladina konferencija sa Crnom Gorom na ministarskom nivou održana je 29. juna 2012, kada je Podgorica zvanično i počela pregovore.Od tada je održano 15 ovakvih sastanaka. Crna Gora otvorila je sva 33 pregovaračka poglavlja u kojima pregovara sa EU, dok su tri privremeno zatvorena.

U maju 2021. godine, Savet EU se saglasio o primeni revidirane metodologije proširenja na pristupne pregovore sa Crnom Gorom s ciljem da se ponovo osnaži proces pridruživanja, stavi jači fokus na temeljne reforme i snažnije političko usmeravanje. Novom metodologijom poglavlja su grupisana u šest klastera, podseća RTCG.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare