brana kahovka ukrajina kombo: profimedia, printskrin
brana kahovka ukrajina kombo: profimedia, printskrin

"Uzalud pokušavajući da zaustave Oružane snage Ukrajine koje oslobađaju privremeno okupirane teritorije, ruski teroristi su 6. juna 2023. digli u vazduh branu Kahivske hidroelektrane, što je izazvalo gotovo najveću tehnogenu katastrofu tokom mnogih decenija. Obim katastrofe tek treba da se proceni. Ali već je očigledno: Ruska Federacija je počinila još jedan varvarski zločin nad mirnim Ukrajincima, uništavajući živote hiljada ljudi", navodi se u saopštenju Ambasade Ukrajine u Srbiji.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„U Hersonskoj oblasti je poplavljeno više od tri i po hiljade kuća u 48 naselja, od kojih se 14 nalazi na privremeno okupiranoj levoj obali. Hiljade ljudi evakuisano je sa teritorije koju kontroliše Ukrajina. Mnogi od njih se nikada neće vratiti svojim domovima.

Ruski teroristički napad takođe je uništio ogroman sistem melioracije i ostavio bez vode mnoga naselja na jugu Ukrajine. Mnoge farme u regionu već nekoliko dana nemaju čime da napoje stoku.

POGLEDAJTE JOŠ:

U Hersonskoj oblasti i susednim teritorijama južne Ukrajine trenutno se odvija velika humanitarna katastrofa.

Kako bi sprečili proboj svojih odbrambenih utvrđenja tokom ofanzive ukrajinskih snaga koja je u toku, ruski okupatori trenutno potkopavaju brane i na manjim rezervoarima. Oni su 25. maja ove godine oštetili branu Karlivskog rezervoara u Donjeckoj oblasti. U junu su digli u vazduh još jednu branu u blizini naselja Novodarivka u Donjeckoj oblasti, što je dovelo do plavljenja obe obale reke Mokri Jali.

Ambasada Ukrajine nastavlja prikupljanje humanitarne pomoći za sve građane Ukrajine koji su stradali od ruske agresije.

Ambasada takođe prihvata ciljanu pomoć za stanovnike Hersona i susednih regiona, pogođenih katastrofom usled eksplozije na Kahivskoj hidroelektrani.

Kanalizacioni cevovodi, pumpe za vodu, čamci na naduvavanje, usisna creva, postrojenja za prečišćavanje vode i sredstva za čišćenje, podvodna oprema, voda za piće, kompleti za hranu i drugo. Detaljniji spisak poslat je Vladi Srbije, a može se dobiti i u Ambasadi Ukrajine u Srbiji.

Privatna lica mogu pomoći ugroženom stanovništvu prenosom sredstava na humanitarni račun ambasade:

Broj računa u dinarima:

RS35205007020002973757

Broj računa u evrima i dolarima:

RS35205007020002972981

Kompanije mogu da daju donaciju preko Privredne komore Srbije“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar