Porodica Donalda Trampa Foto: Tanjug/CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Porodica Donalda Trampa, koji se nada novom predsedničkom mandatu u SAD, po svemu sudeći je bacila oko na širenje svojih biznisa na Balkanu. Nakon njegovog zeta Džareda Kušnera, u igru je ušao i Trampov sin Donald Mlađi.

Donald Tramp Mlađi je u ponedeljak uveče boravio u poseti Beogradu. On je navodno organizovao svečanu večeru u jednom prestoničkom hotelu. Među biznismenima koji su prisustvovali večeri su Vojin Lazarević, nekadašnji vlasnik Rudnap grupe koju je kasnije prodao Al Dahri i Slavko Carić, nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Erste banke i član Nadzornog odbora u valjaonici bakra Sevojno.

Večeri nije prisustvovao niko od predstavnika Vlade Srbije, a njegova poseta nije zvanično najavljena.

Prema saznanjima Nova.rs, na večeri je bilo oko 50 gostiju, a tema su bile Trampove investicije u svetu, pre svega u oblasti nekretnina, hotela i digitalnih medija, kao i uslovi za poslovanje u Srbiji i SAD. Kako navodi naš izvor, Trampov sin dotakao se i američkih izbora i obećao znatno bolje odnose dve zemlje u slučaju da njegov otac ponovo postane predsednik.

Donald Tramp Mlađi Foto: Nova.rs

Donald Tramp Mlađi je izvršni potpredsednik Tramp Organizacije i upravlja kompanijom zajedno sa svojim mlađim bratom Erikom. Njihova kompanija poslovala je sa stranim vladama i u periodu dok je njihov otac Donald Tramp bio predsednik SAD, što je naišlo na neodobravanje u američkoj javnosti.

Istočna Evropa na meti

Sutradan je Tramp iz Beograda otputovao u Bukurešt, gde je, kako su najavili rumunski mediji, takođe imao razgovore sa lokalnim biznismenima.

„Postoji potencijal za istočnu Evropu. Vidimo da stvari u zapadnoj Evropi više nemaju mnogo smisla, zato Istok sada ima ovu priliku“, rekao je Donald Tramp mlađi rumunskim novinarima po sletanju u Bukurešt.

Donald Mlađi, koji sebe opisuje i kao „generala u ratu mimovima“ na Instagramu, poznat je po kontroverznim izjavama i podsticanju teorija zavera.

14. januara 2021. godine objavljeno je da je Tramp mlađi osoba od interesa u istrazi o zloupotrebi inauguracionih fondova njegovog oca u Vašingtonu.

Trampovom zetu – Generalštab

Donald mlađi nije prvi član porodice Tramp koji je pokazao interesovanje za poslovanje u Srbiji. Zet Donalda Trampa Džared Kušner, potpisao je sporazum sa srpskim vlastima o obnovi nekadašnje zgrade jugoslovenskog Generalštaba u centru Beograda, koju je NATO bombardovao 1999. godine.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić potpisao je u maju „Ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu“ sa  Kušnerovom kompanijom „Affinity Global Development“.

Džared Kušner i Ivanka Tramp Foto: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Vesić je saopštio da Vlada Srbija nije prodala ovo zemljište, već ga je iznajmila na 99 godina.

Vojni obaveštajni centar je praktično postao neupotrebljiv i od tada je decenijama ostao uglavnom netaknut.

Ulogu u projektu „Generalštab“, odigrao je i nekadašnji Trampov izaslanik za Beograd i Prištinu Ričard Grenel.

„Čast nam je da budemo partneri sa Srbima kako bismo lokaciju zgrade Generalštaba pretvorili u višenamenski objekat svetske klase, čije bi središte bilo Memorijal, kao mesto sećanja na njegovu istoriju“, izjavio je Ričard Grenel.

Komentarišući to što je Trampovom zetu ustupljena zgrada koja ima ili je makar imala status kulturnog dobra ove države, predsednica Evropskog pokreta Srbije Jelica Minić za Novu je rekla da ovaj ugovor otvara bar tri pitanja.

Vučićevo uključivanje u Trampovu kampanju

“Prvo, da li se time vređaju osećanja građana Srbije da simbol bombardovanja, koje je opravdano i naveliko osuđivano, „revitalizuju“ oni koji su to bombardovanje izvršili? Nešto kao da je izgradnja memorijalnog centra „Šumarice“, u Kragujevcu, poverena Nemcima 25 godina nakon Drugog svetskog rata. Drugo, da li se Srbija direktno uključila u američku predsedničku kampanju i šta ako Tramp ne pobedi? Treće, da li će potpisani ugovor biti u celosti dat na uvid javnosti i da li je on postignut nakon javnog nadmetanja najboljih ponuđača”, kaže Minić i zaključuje:

“Tužna je konstatacija da naše memorijalne centre obnavljaju strane države, a Srbija ih selektivno zaboravlja ili uništava, već prema potrebi”.

Pročitajte još:

Trampovi poslovi se šire po Balkanu

Osim u Beogradu, Kušner i njegova supruga Ivanka Tramp žele da grade i u Albaniji.

Lokalni vlasnici zemljišta postavljaju pitanje kako su Kušner i Ivanka Tramp uspeli da obezbede prava na gradnju, te se sada suočavaju s optužbama.

Jedna od lokacija u Albaniji, nalazi se u pomorskom parku Karaburun-Sazan na ostrvu Sazan, gde je nekada bila vojna baza. Druga je na poluostrvu Zvernec u jugozapadnoj Albaniji i deo je zaštićene oblasti Vjosa-Narta. Ta oblast u kojoj bi se izgradilo nekoliko hotela i vila deo je opštine Valona

Sporovi se odnose na investicije u vrednosti od 1 milijarde dolara koje bračni par Tramp-Kušner planira u Albaniji duž Mediteranske obale, na zemljištu koje je nekada kontrolisala komunistička vlada.

Poseta Trampovog sina i potpisani ugovori sa firmom Trampovog zeta pokazuju da se srpska vlast kladi na to da će Tramp ponovo sesti u fotelju u Beloj kući i da žele da mu se dodvore pomoću poslovnih dogovora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare