Foto: Daniel LEAL / AFP / Profimedia, JOHN THYS / AFP / Profimedia, Ladi Kirn / Alamy / Alamy / Profimedia

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenio je da je u slučaju da Rusija osvoji Ukrajinu Banja Luka "najranjivija tačka" na Zapadnom Balkanu, ali da zabrinjava i to što u njegovoj zemlji znatan broj gradjana misli da je Evroazijska unija alternativa za EU. "U pogledu bezbednosnih posledica ako (predsednik Rusije) Putin osvoji Ukrajinu najranjivija tačka na Zapadnom Balaknu je Banjaluka", rekao je predsednik Severne Makedonije u intervjuu za televizijsku produkciju "Slobodna TV" portala "Sloboden Pečat".

#social-embed_0

On je istakao da u Severnoj Makedoniji ima primetan broj građana koji neguju prijateljske osećaje prema Rusiji, pa i takvih koji imaju simpatije prema Putinu.

„Nesporno je da makedonski narod ima simpatije prema Rusiji zbog religije, jezika i slovenskog etnikuma. Ono što me zabrinjava je da se u političkom smislu etnički Makedonci okreću političkim stavovima Rusije“, rekao je Pendarovski.

Posebno je zabrinjuvajuće, istakao je, to što više od 40 odsto javnosti smatra da je Evroazijska unija alternativa Evropskoj uniji, a neke partije su „predominantno za tu opciju, što bi moglo da napravi problem u budućim procesima“.

Predsednik Severne Makedonije je istakao da ne sumnja u prozapadnu političku orijentaciju velikih partija, ali da ankete pokazuju drugačije raspoloženje medju građanima.

Pendarovski je rekao da Severna Makedonija kao država ima dovoljno robe za zadovoljavanje potreba građana, ali da problem može da nastane ako kriza u Ukrajini potraje dugo.

On je napomenuo da je upravo o tome razgovarano na jučerašnjem sastanku Saveta za berzbednost Severne Makedonije, zajedno sa pitanjima povezanim sa bezbednosnim apsketima.

„Procene se odnose na realne fakte koje je izneo premijer. Imamo popunjene robne rezerve. Problem će biti ako ovo sa Ukrajimom potraje dugo. Tada će trebati da pravimo interventne uvoze. Srbija je donela odluku da izvozi životno važne resurse. Cene na berzama su skočile, ne samo nafte, već i žita“, rekao je Pendarovski.

BONUS VIDEO: Izveštaj reporterke Leone Šiljeg sa ulica Kijeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar