Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Oštar pad bankarskih deonica u Evropi obnovio je zabrinutost se panika, koja je izazvana kolapsom dve američke banke i naglim preuzimanjem švajcarskog giganta Kredit suis, možda neće biti lako obuzdati. Akcije nemačke Dojče bank pale su u jednom trenutku u petak za 14 odsto, a drugi kreditori su takođe zabeležili velike gubitke.

Londonski FTSE 100 završio je dan u padu od 1,3%, dok su berze u Nemačkoj i Francuskoj još oštrije pale.

U Evropi, banke pogođene rasprodajom zabrinutih investitora uključivale su i nemačku Komercbank, čije su deonice pale za oko 5 odsto. Francuski Sosijete ženeral je pao za oko 6 odsto, dok je u Velikoj Britaniji, Standard Čartred imao najveći pad, više od 6 odsto.

Dojče banka se oporavila od svojih najvećih gubitaka, ali je i dalje završila za više od 8 odsto niže nego pre ove krize.

Rus Mould, investicioni direktor u AJ Bell-u, rekao je za BBC da pad cene deonica Dojče banke i oštar skok troškova osiguranja od mogućeg neplaćanja banke „ukazuje na širi gubitak poverenja u bankarski sektor“.

„Postoji sve veći strah da su centralne banke možda preterale s povećanjem kamatnih stopa, ostavljajući ih predugo preniskim“, rekao je on.

Centralne banke su smanjile kamatne stope tokom globalne finansijske krize 2008. i ponovo kada je pandemija koronavirusa udarila 2020. godine, u sklopu napora da se podstakne ekonomski rast. Ali u poslednjih godinu dana vlasti su naglo podizale stope kako bi pokušale da ukrote naglo povećanje cena.

Ova povećanja stopa su pogodila vrednost investicija u kojima banke drže deo svog novca i doprinela propadanju banaka u SAD-u. Cene dionica su pale u celom sektoru, jer ulagači visokog profila upozoravaju da su kolapsi simptomi dubljih problema u sistemu, a da druge nevolje tek treba da se pojave.

Više kamatne stope su takođe povećale mogućnost recesije, rekao je Mold, a ako se to dogodi, „bankama će generalno biti prilično teško“.

Centralne banke i vlade pokušavaju da smire zabrinutost tržišta. Nemački kancelar Olaf Šolc stao je u odbranu Dojče banke na konferenciji za novinare u petak, ističući da je ona „temeljno reorganizovala i modernizovala svoj poslovni model“ i da je „veoma profitabilna“.

Joakim Nagel, predsednik nemačke Bundesbanke, rekao je da i dalje velika inflacija znači da bi centralne banke trebale da nastave s podizanjem kamatnih stopa.

On je odbio da komentariše Dojče banku, ali je rekao da se previranja na tržištu mogu očekivati ​​nakon neuspeha Banke Silicijumske doline i Signčr banke u SAD-u i UBS-ovog preuzimanja Kredi suisa.

***

BONUS VIDEO: Đukanović Da li krah američke Banke Silicijumske doline najavljuje novu krizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar