Velika bela ajkula
Velika bela ajkula Foto: Shutterstock

Porodice na turističkom brodu ostale su prestrašene nakon što su uočile veliku belu ajkulu samo nekoliko metara od palube.

Velika bela ajkula je najveća poznata riba grabljivica na svetu, sa 300 zuba. Predator ne žvaće svoju hranu, već umesto toga cepa plen na komade – koje zatim proguta cele.

Stoga nije iznenađenje da su porodice koje su bile na brodu za posmatranje kitova vrištale od užasa dok je voda oko njih postajala krvavo crvena. Video snimak koji je snimio kapetan Teophilos Cagkaris 2019. pokazuje kako ajkula zariva zube u foku u blizini svetionika u Brunsviku u Kanadi.

Moglo se videti peraje ajkule kako seče kroz površinu vode dok je napadala bespomoćnog sisara. U međuvremenu, nesuđeni posmatrači kitova čuju se kako vrište dok se drama odvijala samo nekoliko metara od palube broda.

Organizator izleta je postavio video na svoju Fejsbuk stranicu nakon napada, 10. septembra 2019. godine, gde je za nekoliko sati privukao preko 26.000 pregleda. Od tada je imao preko 184.000 pregleda.

PROČITAJTE JOŠ:

Mardžori Sorour je prokomentarisala da je to treći put da su bili svedoci napada na foke u poslednjih šest nedelja i da se to uvek dešavalo na istom mestu.

„Pošteno je reći da je to njihovo novo omiljeno hranilište“, rekla je ona.

Video je ponovo postavljen na Fejsbuk grupu 2022. godine, pošto je grupa bila svedok još jednog napada ajkule na foku.

Viši morski biolog Nikol Livit-Kenedi rekla je da šest glavnih vrsta ajkula živi u zalivu Fandi i da slični prizori nisu potpuna retkost.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar