Ilustracija Foto: Shutterstock

Šezdeset sedam pacijenata iz cele Evrope obolelo je od botulizma nakon što su primili injekcije botoksa u dve različite klinike. Zbog toga su zdravstveni zvaničnici izdali su hitno upozorenje za ovo ubrizgavanje botoksa koje se može obaviti u Turskoj.

Stanje, koje može biti opasno po život, uzrokovano je toksinima koje proizvode bakterije. Ako se ne leči na vreme, botulizam može dovesti do paralize. Svi oboleli pacijenti su primali botoks za stomak, koji parališe mišiće digestivnog sistema i tako usporava varenje. Turske klinike nude svoje usluge za samo 970 evra pacijentima koji žele da smršaju, dok su u Evropi i SAD te usluge znatno skuplje, piše Jutarnji.hr.

Svi slučajevi zabeleženi su u periodu od 22. februara do 1. marta 2023. godine. Botoks i botulizam potiču od toksina koje proizvodi Clostridium botulinum i mogu postati veoma opasni. Kada toksine daju obučeni medicinski stručnjaci, postupak je obično bezbedan, ali ako se nepravilno primenjuje, može izazvati slabost, otežano disanje ili gutanje.

Foto:Zoran Lončarević/Ilustracija

Poslednji stadijum bolesti je paraliza koja na kraju dovodi do smrti, ako se ne leči. Iako je većina poznatih slučajeva bila blaga, nekoliko pacijenata je primljeno u bolnicu. Evropska zdravstvena organizacija savetuje sve pacijente koji su imali proceduru za mršavljenje botoksa u navedenim terminima da se odmah jave svom lekaru, posebno ako počnu da osećaju simptome botulizma.

Najviše slučajeva zabeleženo je u samoj Turskoj (53), zatim u Nemačkoj (12) i po jedan slučaj u Austriji i Švajcarskoj. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopštio je da nije jasno šta je tačno izazvalo botulizam. Turske vlasti su većinu slučajeva otkrile u dve klinike, pri čemu je 60 slučajeva povezano sa privatnom bolnicom u Istanbulu, a tri sa privatnom bolnicom u Izmiru.

Pročitajte još:

Utvrđeno je da klinika koristi licencirani botoks, ali nije posebno odobren za lečenje gojaznosti. Od tada su obustavljene sve aktivnosti u okviru tih bolničkih odeljenja i pokrenuta je istraga.

Tokom postupka, endoskop se ubacuje u usta pacijenta kako bi stigao do stomaka. Botoks se ubrizgava u zid želuca, a ceo proces traje 15 do 20 minuta i ne zahteva opštu anesteziju. Paraliza trbušnih mišića usporava varenje, čineći da se osoba oseća sitom i, u teoriji, pomaže joj da smrša. Kao i druge procedure botoksa, rezultati nisu trajni, pa se trbušni mišići vraćaju u normalu u roku od četiri do šest meseci.

BONUS VIDEO Kenan Mandra: Liposukcijska ishrana je za sve generacije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar