Foto: Agenzia Sintesi / Avalon / Profimedia, Carabinieri/Handout via REUTERS, Shutterstock

Nakon skoro 30 godina bekstva, u Palermu je uhapšen Mateo Mesina Denaro, čovek koji je označen kao šef najozloglašenije mafije na svetu - Koza nostre. On je optužen za neke od najmonstruoznijih zločina, zbog kojih je dobio nadimak "Dijabolik". Nije poštovao kodeks, nije birao žrtve, ubijao je i decu i trudnice, zbog čega će u istoriji ostati upamćen po ovih 10 najsurovijih ubistava.

Naime, jedan od poslednjih velikih mafijaških šefova uhapšen je u privatnoj klinici u Palermu. Vest o njegovom hapšenju, obradovala je i one koje „gaje izvesne simpatije“ prema kriminalnim aktivnostima. Razlog tome je to što „Dijabolik“ nije imao saosećanja ni prema kome, niti imao problem sa tim da bude odgovoran za napade koji za rezultat imaju smrt na desetine civila.

Matteo Messina Denaro Foto:EPA/FRANCO LANNINO

Sada njihove porodice i prijatelji mogu da odahnu – jer je se čini da će pravda konačno biti zadovoljena.

Prvo ubistvo sa 18 godina

Njegov razvojni put nije iznenađujuć ako se u obzir uzme njegovo odrastanje i ponašanje u tinejdžerskim danima. Naime, „Dijabolik“ je odrastao pod okriljem strogih, ali surovih pravila Koza nostre.

Prvi pištolj u ruke je uzeo pre nego što je izvadio ličnu kartu, a obarač je povukao sa samo 14 godina.

Mateo Mesina Denaro Foto: EPA/POLICE

Tri godine kasnije svakodnevno je pucao po ulici, učestvujući u krvavom ratu za prevlast u italijanskom podzemlju koji je odneo najmanje 32 života, kada je i prvi put uprljao ruke krvlju. Nije poznato koliko je pripadnika suparničkih bandi ubio.

Prema tvrdnjama onih koji se nalaze u njegovom neposrednom okruženju, prvi put je ubio čovek sa tek napunjenih 18 godina.

Trudnica na krvavom spisku

Krvavi pohod se onda nastavio. Žrtava je bilo sve više, poštovanje kodeksa sve manje. Koliko je postao bezdušan govori i to što je jedna od njegovih žrtava bila i trudnica, koju je zadavio golim rukama.

Prema navodima italijanskih medija, Denaro je, kako bi stekao reputaciju hladnokrvnog ubice, zadavio trudnicu, devojku svog tadašnjeg rivala šefa Vinćenza Milaca iz Alkama.

Bombaški napadi i najbrutalnije ubistvo

Denaro je bio jedan od inicijatora bombaških napada na znamenitosti u velikim italijanskim gradovima Rimu, Firenci, Milanu. Tada je stradalo najmanje 10 ljudi.

Jedan čovek je bio svedok ovog nemilog događaja i želeo je da ispriča svoja saznanja. „Dijabolik“ je, da bi ga zaustavio, uradio ono na što je tada bilo nezamislivo.

Reč je o ubistvu dečaka Đuzepea Di Matea (12), koje se dogodilo 1993. godine. Denaro je iz osvete ocu (koji je navodno imao dokaze protiv njega) oteo dečaka dok se vraćao s jahanja, što mu je bila velika ljubav. Potom ga je mučio, držao zarobljenog dve godine i na kraju ga zadavio i bacio njegovo telo u kiselinu.

Đuzepe je kidnapovan 14. novembra 1993. godine po izlasku iz štale, a prišla mu je grupa mafijaša koji su bili obučeni kao policajci. Poručili su mu da će ga odvesti kod oca, takođe nekadašnjeg mafijaša, koji se nalazio na sigurnoj lokaciji nakon što je pristao da sarađuje sa vlastima, pa im je dečak poverovao.

Otmičari su mučili dečaka skoro 800 dana, između 1993. i 1996. godine. Cilj otmičara bio je da se tom ucenom dokopaju Santina di Matea, dečakovog oca.

Ubistva sudija

Ceh nije platio samo nesrećni dečak. U krvavom piru Koza nostre pod dirigentskom palicom Denara, ubijeno je dvoje sudija koji su se borili protiv mafije.

Jedno od mafijaških ubistava za koje je odgovorna Koza nostra, a koje je privuklo najviše pažnje svetske javnosti svakako je ubistvo sudije Đovanija Falkonea, ali i njegovog prijatelja Paola Borselina.

Giovanni Falcone, Matteo Messina Denaro Foto:Tanjug/Italian Police, LaPresse via AP/EPA/STR

Kao istaknuti borac protiv mafije, Falkone je ranih osamdesetih godina prošlog veka formirao komisiju za borbu protiv mafije.

Upravo on je zaslužan što je tadašnji mafijaški bos Tomazo Bušeta pristao da postane neka vrsta svedoka saradnika i otkrije najveće tajne Sicilijanskog podzemlja. Zbog brojnih pretnji, sudija Falkone je i tada bio pod policijskom zaštitom, ali je nastavio da vodi bitku protiv pripadnika mafije.

Tako se i našao na meti jednog od najozloglašenijih mafijaških organizacija Koza nostre.

Giovanni Falcone Foto:Agenzia Sintesi / Avalon / Profimedia

Tog 23. maja 1992. godine, pripadnici Koza nostre sakrili su 500 kilograma eksploziva u kanal za otpadne vode koji je iskopan tako da ide paralelno sa jednim od puteva u oblasti Kapači.

Kada je eksploziv aktiviran, dva automobila su odletela u vazduh. Kako se ispostavilo, u jednom od njih sedeo je sudija Đovani Falkone, najistaknutiji protivnik Denara i mafije uopšte.

Giovanni Falcone Foto:Agenzia Sintesi / Avalon / Profimedia

Pored samog Falkonea, ubijena je njegova supruga, kao i telohranitelji, a vozač je pukom srećom preživeo.

Borselino je ubijen samo dva meseca nakon toga, na gotovo identičan način. Njega je atentator nemilosrdno upucao iu automobilu ispred kuće njegove majke. Pored njega, stradalo je još petoro njegovih telohranitelja.

Još više od 50 mrtvih

Pretpostavlja se da žrtava Koza nostre zapravo ima mnogo više. Jedna od poznatijih žrtava je Nikola Konsales vlasnik jednog hotela.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema nezvaničnim podacima, „Dijabolik“ je naredio ubistvo, ubio ili pokušao da ubije najmanje 61 osobu. Mnoge od njih nikada neće biti pronađene, a nad pričama o njihovom stradanju nastaviće da vlada „omerta“.

Da bi broj mogao da bude daleko veći govori i podatak da se i sam Denaro hvalio time da bi mogao da napuni „sopstveno groblje svojim žrtvama“.

Korupcija, droga, pljačke

Pored navedenih nedela, „Dijabolik“ se sumnjiči i za reketiranje porodice, naređivanje pljačko, a i učestovao u poslovima koji su kao krajnju posledicu imali smrt stotinama ljudi – trgovanje drogom. Za ubistvo sudija Falkonea i Borselina, u odsustvu je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

BONUS VIDEO Jelena Radivojević i Miloš Ž. Lazić: Mafija je kao vojska, kad pogine kapetan, poručnik preuzima dužnost