Havijer Kolomina i Aleksandar Vučić Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a, Havijer Kolomina (Javier Colomina), boravi danas u Beogradu, gde se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima. NATO podržava plan Evropske unije za Kosovo i očekuje podršku tom predlogu i od Srbije, poručio je ovaj zvaničnik.

Kolomina se sastao sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova, Ivicom Dačićem.

Nakon razgovora, kako prenosi Beta, on je novinarima kazao da je najvišim srpskim zvaničnicima „veoma jasno“ preneo poruku o evropskom predlogu i dodao da će isto reći i zvaničnicima u Prištini.

„Znamo da je predlog na stolu, francusko-nemački predlog, predlog EU. NATO veoma podržava napore EU u tom pogledu. Ja sam predsedniku Vučiću i ministru Dačiću veoma jasno preneo poruku da će NATO podržavati taj plan i da stoga očekuje od Srbije da stane iza toga“, kazao je Kolomina.

„Ponovio stav da NATO „apsolutno poštuje“ politiku neutralnosti Srbije, i dodao da je Vučiću i Dačiću kazao da alijansa očekuje da ojača saradnju sa Beogradom „koliko je moguće i koliko Srbija želi“.

Naveo je da je sa njima razgovarao i o situaciji u regionu i da im je preneo „umirujuću poruku“ o radu misije KFOR na Kosovu, predvođene NATO-om.

„Rekao sam da smo spremni da nastavimo da sprovodimo mandat na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, što podrazumeva osiguranje bezbednog okruženja i slobodnog kretanja ljudi. Misija KFOR se ne zasniva na kalendaru, nego na uslovima na terenu, i ostaće na Kosovu dok god bude potrebe“, kazao je Kolomina.

Dodao je da su snage misije KFOR „spremne“ i da će „nastaviti da deluju u skladu sa mandatom predviđenim Rezolucijom 1244“.

O sastanku sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO za političke poslove i bezbednosnu politiku oglasio se i srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Kaže da su razgovarali o saradnji u okviru politike vojne neutralnosti Srbije, uz naglasak na to da redovan dijalog predstavnika Srbije i zvaničnika političkih i vojnih struktura NATO-a doprinosi izgradnji uzajamnog poverenja.

Vučić je konstatovao da pripadnici KFOR-a svojom profesionalnošću doprinose održavanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, ujedno optuživši Prištinu da jednostranim potezima ugrožava upravo mir i stabilnost.

U saopštenju srpskog predsedništva nije bilo navoda o Evropskom predlogu, već je samo saopšteno da je Kolomina tokom sastanka preneo da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU.

„Tim povodom, predsednik Vučić je ponovio stav da je neophodno da Priština ispuni svoju obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština, preuzetu potpisivanjem Briselskog sporazuma pre deset godina“, naglašava se u saopštenju.

***
BONUS VIDEO – Srpska lista traži jače prisustvo međunarodnih snaga u srpskim sredinama južno od Ibra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar