Nebojša Zelenović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Zajedno i poslanik u Skupštini Srbije, u saopštenju je naveo da je za ulazak u EU neophodno napraviti kvalitetne dogovore sa komšijama u regionu i rešiti suštinski problem koji muči ovo društvo - to je odnos Beograda i Prištine. Ta stranka iznosi svoj predlog.

“Tražimo široku autonomiju za Zajednicu srpskih opština jer smatramo da takva zajednica pod pokroviteljstvom EU može da dovede do toga da se uspostavi široka automonija za naše građane na KiM po ugledu na savremene evropske prakse. Tražimo demilitarizaciju Kosova jer ne želimo sukobe i trku u naoružanju u regionu. Da li će to što ćemo mi kupovati ofanzivne dronove nadjačati NATO ili ćemo napravimo dobre dogovre u regionu i EU”, naveo je Zelenović.

On dalje navodi da Zajedno traži da se Kosovo i Metohija ne mogu ujediniti sa Albanijom bez saglasnosti ZSO i Srbije, kao i da zahtevaju najviši stepen zaštite i autonomije srpskih crkava i spomenika na KiM.

“Tražimo da se zaštiti državna i privatna imovina građana Srbije na KiM. Ako kroz te razgovore dobijemo perspekrivu za punopravno članstvo u EU, mi verujemo da se menja pozicija Beograda kada je reč o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama. Verujemo da je to jedna poštena ponuda o kojoj vredi razgovarati”, rekao je Zelenović u saopštenju.

On je naveo da plan iznosi mesecima, a da vlast ćuti.

“Nemamo s kim da razgovaramo, nemamo prostor za debatu i nismo čuli drugu ponudu, stoga čekamo da vidimo šta su ideje drugih poslaničkih grupa na temu mira na Balkanu kako bismo mogli svi zajedno da razgovaramo. Hajde gospodo da razgovaramo, curi nam vreme, a mi ne rešavamo ozbiljna bezbednosna pitanja. Prolazi nam vreme, vreme ne radi za Srbiju”, izjavio je kopredsednik Zajedno.

On je naveo da se pred našom državom i vlastima nalaze se dve ogromne planine koje treba da pređemo zajedno.

“Prva planina predstavlja 2/3 građana EU koja u ovom trenutku ne želi proširenje jer su u strahu od pristupa novih država u kojima i dalje tinjaju višedecenijski sukobi, a mi iz stranke Zajedno nudmo rešenje za to. Kada Zapadni Balkana reši bezbednosne i ekonomske izazove, postaje region za čiji će ulazak građani na referendumima o pristupanju Srbije u EU podržati. Zato predlažemo da se naprave dogovori za trajni mir u regionu, zajedničko ekonomsko tržište, da se posluje, putuje, radi i stiče bez granica”, rekao je Zelenović.

On je istakao da je druga velika planina kako da se uključimo u sistem kolektivne bezbednosti, a da ne uđemo u NATO.

“Zato smo predložili da Srbija na međunarodnoj konferenciji o Zapadnom Balkanu potpiše bilateralne mirovne i bezbednosne sporazume sa državama iz regiona Severnom Makedonijom, BiH, Crnom Gorom.. Rešavanje problema na parče je samo primirje, a ne trajni mir, zato predlažem da konačno rešimo pitanje mira i prosperiteta na čitavom Zapadnom Balkanu”, naveo je Zelenović.

On je dodao da je važno praviti dogovore sa našim komšijama, sa partnerima, sa zemljama Kvinte i sa EU.

BONUS VIDEO Zašto sam rekao da Srbija traži mornaricu: Zelenović objasnio kako je došao na ovu ideju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare