Nakon što su studenti Fakulteta političkih nauka organizovali protest zbog predloga da Slaviša Orlović bude dekan ovo visokoobrazovne ustanove, Savet fakulteta saopštio je da on neće postati čelni čovek ove institucije. Samo sat vremena kasnije, stigle su nove vesti - Orlović je ipak izglasan. To, zapravo i ne treba nikoga da čudi, s obzirom na to da je svesrdnuo podršku dobio od funkcionera Srpske napredne stranke ili od političara bliskih vlasti.

Nastavno-naučno veće Fakulteta političkih nauka (FPN) izglasalo je nedavno profesora Slavišu Orlovića za dekana, a da bi posao prvi čovek FPN-a, njega je morao da podrži Savet fakulteta. Konkretno, oni potvrđuju odluku o izboru dekana i ova potrvda dosad je bila samo formalnost.

Međutim, ovogodišnji izbori za dekana bili su daleko drugačiji od prethodnih. Na dan sednice Saveta FPN, na kojoj je trebalo da se glasa o izboru Orlovića,  studentkinje, studenti i aktivisti okupili su se ispred ove ustanove u znak protesta što na čelo fakulteta dolazi profesor kojeg je više studentkinja optužilo za seksualno uznemiravanje, što je, nezvanično, bio povod za njegovu smenu s funkcije prodekana, koju je tada, pre desetak godina, obavljao. Studenti su se prvo okupili ispred fakulteta, a onda su ušli u samu zgradu, gde su bili tokom trajanja sednice.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ubrzo, studentkinje su slavile pobedu, jer je aktuelni dekan Dragan Simić izašao iz slušaonice 3, gde se odvijalo glasanje i obavestio ih da Orlović nije izglasan za dekana.

Nakon prvobitne radosti, usledio je šok. Glasanje je ponovljeno, a Orlović je ipak izabran za dekana.

Kako je Orlović ipak izabran?

Sat vremena nakon što je Simić obavestio studentkinje o rezultatima glasanja, jedna od članica Saveta FPN rekla je za N1 da je Orlović ipak izglasan za dekana na ponovljenom glasanju. Prethodno je Simić rekao da Orlović nije izabran, jer je dobio 13 glasova, a Statut fakulteta predviđa da kvorum čini 27 članova Saveta i da je potrebna apsolutna većina da bi odluka bila doneta – dakle 14 glasova. Na sednici Saveta glasalo je 16 članova, nakon što je nekoliko njih, uključujući i predsednika, profesora Dušana Vučićevića, podnelo ostavke, od čega je 13 bilo za izbor Orlovića, a tri su bila nevažeća.

PROČITAJTE JOŠ

„Profesor Slaviša Orlović, prema Statutu Fakulteta političkih nauka, nije izabran za dekana jer nije dobio neophodnu većinu glasova da ta odluka prođe. Odluka da je 13 umesto 14 glasova dovoljno za izbor biće proverena i na sudu jer nećemo pristati da se protivpravno imenuje dekan“, rekao je danas profesor Filip Ejdus, koji je takođe istupio iz Saveta fakulteta.

Ko je podržao Orlovića?

Dok su studentkinje protestovale, a neke od njih i javno istupile i progovorile o tome šta su doživele od Orlovića, jednoj ženi bilo je vrlo stalo do toga da upravo on bude novi dekan. Maja Gojković, predsednica pokrajinske Vlade i članica Predsedništva Srpske naprednje stranke (SNS) tražila je, prema rečima profesora Ejdusa, da se glasanje ponovi. Tim povodom oglasila se i docentkinja i poverenica za ravnopravnost na FPN Biljana Đorđević, koja je rekla da je „sunovrat“ krenuo kada su na Savet došli Gojković i Uroš Šuvaković, inače profesor Učiteljskog fakulteta u Beogradu, ujedno i bivši zamenik načelnika analitike Državne bezbednosti u vreme vladavine režima Slobodana Miloševića, perioda kad je izvršeno nekoliko političkih atentata.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On je rekao da nije bilo ponovljenog glasanja, već je zbog ostavki koje je prethodno podnelo petoro članova Saveta, 13 glasova bilo dovoljno za njegov izbora”.

Kako je objavio N1, upravo je Gojković prošle godine, kada je izabrana u Savet FPN-a, insistirala da se smanji broj članova i samim tim i da se smanji broj potrebnih glasova za izbor novog dekana.

Inače, pored predstavnika profesora i studenata, u Savetu fakulteta nalaze se i predstavnici države, a među njima je još jedna predstavnica SNS-a, Jadranka Joksimović, spoljnopolitička savetnica premijera Miloša Vučevića i nekadašnja ministarka bez portfelja, kasnije i za evropske integracije.

Međutim, nije poznato kako su članovi Saveta glasali.

Informer priskače u odbranu

Kada je u javnosti počelo da se govori o ranijim otpužbama na račun Orlovića, prorežimski tabloid Informer odmah je stao u zaštitu profesora. Odmah za njima, isto su uradili i Alo i Pink. Oni su, naime, protest i pobunu studenata povezali s opozicijom i proteklim izborima. Tako se, recimo, u jednom od tih tekstova navodi da „grupa profesora FPN-a planira da nasilno zauzme fakultet, zgazi srpsku zastavu, proglasi autonomiju i otcepi ga od Beogradskog univerziteta“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare