Biljana Stojković, Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanvić Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Stranka Zajedno ocenila je danas da vlast negira klimatske promene i dodaje da je vlast "svaki put zatečena olujama i sušama". Ova stranke je predložila "način na koji se Beograd može hitno pošumiti i ozeleneti, bez dodatnog opterećenja na budžet grada".

„Od ekološke takse za svaki automobil registrovan u Beogradu – jedna sadnica, za svaki kvadratni metar novogradnje (uslov za građevinsku dozvolu) – jedna sadnica, za svako novorođenče – grad da dodeli jednu sadnicu, naravno, za sadnju na predviđenim lokalitetima po opštinama“, navela je ova politička organizacija.

Dodaje da bi se ovim rapidno intenziviralo pošumljavanje Beograda i da bi glavni grad Srbije dobio novih milion stabala za 3 godine, što nam je svima, kako je istakla stranka Zajedno, preko potrebno, kako ljudima tako i svim živim bićima koji žive na teritoriji grada.

„Tu je i hitno Ozelenjavanje betoniranih javnih prostora, najpre Trga Republike i Cvetnog trga, sadnja drvoreda i zelenih fasada u ulicama bez zelenila, zabrana orezivanja parkova i drvoreda ‘topping’ metodom – koja uništava stabla i skraćuje im vek“, navodi se u saopštenju.

Ova stranka je istakla da se klima rapidno menja i dodaje da je to nešto sa čim moramo da naučimo da živimo.

„Postoji mnogo toga što možemo da učinimo da zaustavimo zagrevanje planete. Osim što svi moramo početi da menjamo životne navike, najveća odgovornost je na našim ignorantskim institucijama i njih moramo naterati da donose političke odluke koje idu u prilog održivom razvoju gradova, države i planete. ‘Srbija najranjivija zemlja Evrope po pitanju klimatskih promena, ali i među najsporijim u odgovoru na izazove. Ovde je porast prosečne temperature veći od svetskog proseka, a veća je i incidentnost ekstremnih događaja kao što su suše i intenzivne padavine’, kaže se u izveštaju Notr Dam univerziteta iz 2020-te godine“, navodi se u saopštenju.

Ova stranka podseća da Srbija ima potpisan akcioni plan Ujedinjenih nacija „Agenda 2030“ sa jasnim ciljevima za postizanje održivog razvoja, ali „ga ne sprovodi, kao ni Pariski sporazum iz 2015-te, Zeleni dogovor Evropske unije“.

„Sve smo to potpisali, ali ostaju mrtvo slovo na papiru jer naše političke elite negiraju postojanje klimatskih promena. Ostaće zapamćena rečenica gradončelnika Šapića, nakon jedne od sve češćih beogradskih poplava: ‘Najmanje je važno ko je kriv, na Boga ne možemo da utičemo’. Ovo je tipičan primer poricanja odgovornosti ne samo zbog onoga što mi kao ljudi činimo našoj Zemlji, već i ovog čoveka koji, nažalost, vodi jedan milionski evropski grad a koji se razvija bez ikakvog plana, gde divlja gradnja proždire zelenilo, parkove i obale reka, umesto da se aktivno uključiti u borbu protiv klimatskih promena“, poručila je ova politička organizacija.

***

BONUS VIDEO – Ovo su najkišovitija mesta u Srbiji i u Evropi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare