Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su i dalje velike šanse da Kosovo uđe u Savet Evrope (SE) i da se očekuje da 16. maja bude glasanje o tom pitanju. Pred nama je petnaest dana teške borbe ali nećemo da odustajemo, dodao je on. Vučić je istakao i da je stvarni cilj prijema Kosova u SE i Rezolucije o Srebrenici - nove tužbe protiv Srbije i naplata ratne štete.

Vučić se obratio danas javnosti nakon povratka iz Njujorka govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i eventulanom njegovom prijemu u Savet Evrope.

„Očekujemo glasanje 16. maja po pitanju članstva Kosova u SE, a Srbija se suočava sa tri prepreke“, istakao je on.

„Umesto obligation stavljena je reč commitment, što nam ostavlja malo prostora. Tačka dva je prijem tzv. Kosova u SE i tu se vodi jedna kampanja fleksibilnog tumačenja obaveza od strane Prištine, a istovremeno je tu i sprovođenje različitih zavereničkih teorija o krivici srpskog rukovodstva zašto Kosovo neće sa ogromnom izvesnošću postati članica Saveta Evrope“, rekao je Vučić.

On je naveo i da su šanse da Kosovo postane članica SE i dalje velike.

„Da li ćemo uspeti? Teško, ali ta borba neće biti laka ni za njih“, isakao je predsednik Srbije, dodajući da se „velike sile bore protiv nas, ali da ćemo nastaviti da se borimo“.

Kao jedno od glavnih problema Vučić je najavio i odbijanje formiranja ZSO, a u svom obraćanju kritikovao je nemačke novinare i aktiviste zbog izjava o tome.

On je optužio nemačke novinare i aktiviste da pravdaju to da „Kosovo ne može da formira ZSO, jer srpskih opština nema“, što Vučić kaže da nije tačno.

„Stvarni cilj prijema Kosova u SE i Rezolucije o Srebrenici – nove tužbe protiv Srbije i naplata ratne štete“ 

Vučić je istakao da „nikakav motiv Prištine nije zaštita Srba i manjina“, pozivajući se na izjavu Vjose Osmani koja je rekla da će ulaskom Kosova u SE, „porodice imati pristup Evropskom sudu za ljudska prava da tuže Srbiju za povredu prava na život njihovih najmilijih, za povredu prava na ljudsko dostojanstvo i druga prava na koje članovi porodice imaju pravo“.

„Svima koji govore da mi time dobijamo nešto, da jasno stavimo do znanja da članstvo u SE ima smisla samo sa podizanjem novih tužbi i optužnica protiv Srba i Srbije“, navodi predsednik Srbije.

U svom obraćanju takođe je izjavio da smo, pored činjenice da nije obezbeđeno da naši građani dobiju viznu liberalizaciju, da je promenjeno poglavlje 35, kao i da je odbijeno formiranje ZSO, dobili i nacrt Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

„Juče im je više zemalja reklo da neće glasati za rezoluciju, jer su saslušali predsednika Vučića, pa je krenula regionalna histerija“, rekao je predsednik Srbije. On je citirao izjavu ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića u kojoj je rekao da će tražiti isplatu ratne štete od Srbije, kao i obnovu revizije presude protiv naše zemlje.

„Amerikanci znaju da je ovo brutalno gaženje Dejtonskog mirovnog sporazuma“

Vučić je takođe naveo da po pitanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici ne postoji saglasnost u samoj BiH i da Amerikanci znaju da je ovo sto se dešava u UN „brutalno gaženje Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

„U Generalnoj skupštini UN po prvi put u istoriji bi trebalo da se odlučuje o nekom aktu za koji ne postoji saglasnost konstitutivnih naroda unutar te zemlje“, istakao je Vučić i dodao da niko u Srbiji „nije imao pojma o ovoj rezoluciji“.

„Mi smo kasnije saznali, i to od nemačkih partnera, da to spremaju već šest meseci. Moje pitanje za američke partnere je – zašto dozvoljavate ovakvo brutalno kršenje Dejtonskog sporazuma“, upitao je on.

Dodao je i da su se Amerikanci povukli i da ćute, jer znaju da smo u pravu.

„Oni će glasati za Rezoluciju, ali im je jasno da je reč o kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma“, naveo je Vučić.

Predsednik je na kraju zaključio da „zna da ćemo izgubiti u Ujedinjenim nacijama“, te da očekuje da „između 11. i 16. maja i pitanja Kosova u SE i Rezolucije o Srebrenici budu usvojene“.

Si Đingping 7. i 8. maja u Srbiji

Vučić je rekao da kineski predsednik  7. i 8. maja dolazi u Srbiju.

„On će posetiti samo tri destinacije, Beograd, Pariz i Budimpeštu. Otvorićemo brojne teme i sa naše strane biće inicirani projekti ubrzanog tehnološkog razvoja, od robotike, satelita, letećih automobila. Nama su danas stigli vozovi iz Kine koje ćemo koristiti. Za tri, četiri meseca završavamo prugu Beograd-Subotica“, rekao je on.

Izgradnja nacionalnog stadiona počinje 1. maja

Predsednik Srbije najavio je da će 1. maja položiti kamen temeljac za nacionalni stadion u rejonu specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

„Brzo ćemo da gradimo. Nije pitanje lepote, ali biće jedan od najlepših stadiona. To radimo zbog životnog standarda naših građana“, rekao je Vučić i dodao da je „cilj da se rast koji se kreira izgradnjom stadiona iskaže u platama i penzijama i da prosečne plate u Srbiji 2027. godine budu 1.400 evra, odnosno 1.900 evra u Beogradu, a prosečne penzije 650 evra“.

Komentarišući to što je u Crnoj Gori radno vreme skraćeno na sedam sati, predsednik je istakao da, dok je na toj funkciji i dok ima uticaja u vladajućoj partiji, nikada neće prihvatiti ideju o sedmočasovnom radnom vremenu.

Vlada u naredna dva dana

Na kraju svog obraćanja Vučić se osvrnuo i na formiranje nove Vlade, najavivši da će „Vlada Srbije biti formirana u naredna dva dana i da će 33 do 35 odsto ljudi u njoj biti novi“.

„Nadam se da će i ova vlada zadržati kurs ka Evropskoj uniji i da se neće svađati sa tradicionalnim prijateljima“, rekao je predsednik Srbije.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare