Foto:Facebook/Maximilian Krauss

Najviši politički vrh Srbije sastao se početkom septembra sa predstavnicima Slobodarske partije Austrije - kontroverzne stranke zbog koje je, iako to sada zvuči nezamislivo, Austriji početkom 2000. godine Evropska unija uvela čak i diplomatske sankcije. Ipak, ni činjenica da su osnivači ove stranke bili bivši funkcioneri nacističkog režima nije bila prepreka da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali predsednica Narodne Skupšine Ana Brnabić, sastanu sa njima.

O dolasku predstavnika Slobodarske partije Austrije u Srbiju početkom septembra, izvestila je agencija Tanjug, a vest je prenelo tek nekoliko medija. Jedna od tema na stolu, kako je saopšteno, bilo je jačanje parlamentarne diplomatije. Nizale su i druge teme poput Kosova.

Foto:Facebook/Maximilian Krauss

Delegaciju iz Austrije dočekala je predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić koja im je poželela dobrodošlicu u Srbiju i istakla da je jedan od njenih prioriteta jačanje parlamentarne diplomatije, te da se nada bližoj saradnji u narednom periodu, saopštila je tada Narodna skupština.

Iako se u zvaničnom delu susret sa predsednikom Srbije nije pominjao, fotografije sa njim na Fejsbuku je podelio Maksimilijan Kraus, šef poslaničkog kluba ove austrijske stranke u Beču i zet Ivice Tončeva ministra bez portfelja u Vladi Srbije.

Kraus se zahvalio na pozivu u Beograd i konstatovao da su razgovori bili uzbudljivi.

Foto:Facebook/Maximilian Krauss

Poseta ove delegacija dolazi u trenutku kada Austriju čekaju parlamentarni izbori, a predviđanja Slobodarsku partiju već penju na sam vrh. I sve to bilo bi deo obične predizborne priče, da istorija ove stranke nije takva kakva jeste.

A kakva je?

Krajnje desnu Slobodarsku partiju Austrije, prema medijskim izveštajima, osnovali su bivši funkcioneri i oficiri nacističkog režima. Prvi put su se u tamošnjoj vladi našli 2000. godine – što je evropske partnere ostavilo u šoku, pa su Austriji uvedene diplomatske sankcije.

Sadašnjeg lidera ove stranke Heberta Kikla zapadni mediji sve češće nazivaju „novom glavoboljom za EU“, upoređujući ga sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Iako se mogu čuti glasovi kako je ova stranka prijateljski nastrojena prema Srbima u Austriji, kojih prema procenama ima oko 200.000 – čini se da to ne pokazuje njihov program.

PROČITAJTE JOŠ

Jedna od stavki u njihovoj „brošuri“ je i da se austrijsko državljanstvo može dobiti procesom asimilacije.  Još jedno njihovo radikalno obećanje, a koje bi moglo da ugrozi Srbe koji tamo žive, a nemaju državljanstvo te zemlje, jeste ideja da pravo na socijalnu pomoć mogu imati samo oni sa austrijskim pasošem.

Foto:Facebook/Maximilian Krauss

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić kaže za Nova.rs da je do susreta austrijske delegacije sa našim zvaničnicima došlo zbog predstojećih izbora koji čekaju Austriju.

„Mi smo zapravo iz izjave Tončevljevog zeta videli da su se oni sastali i sa predsednikom Srbije. Ana Brnabić je objavila fotografije susreta, a on je očigledno bio mudriji, pa nije objavio. Znate, kad vam dođu tako neke delegacije, a koje dočekujete u funkciji predsednika, obično imate hvalospevne objave, ali je ovoga puta ovu posetu Aleksandar Vučić sakrio od javnosti“, kaže Tepić.

Još jednom podcrtava da je poseta služila za „bečku upotrebu“ i u predizborne svrhe, imajući u vidu da u Austriji živi veliki broj naših građana.

Pomenuti Maksimilijan Kraus, zet Ivice Tončeva, nosi i nadimak – „mali Hitler“, navela je Tepić.

Marinika Tepić Foto: SSP/Promo

„Od kolega iz Austrije znam da njega nazivaju ‘mali Hitler’. Upravo je on rekao da su došli na poziv Aleksandra Vučića, a zašto mi o tome ništa ne znamo. Politčka istorija te partije u ideološkom smislu je veoma problematična, njen osnivač je nacistički oficir“, kaže sagovornica našeg portala.

Podseća da smo u Srbiji imali pre nekoliko godina posetu AFD-a koja je srodna stranka Slobodarskoj  ali da je njih na kraju primio samo lider pokreta „Dveri“ Boško Obradović, kao i da se tadašnja predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković na to nije usudila.

Afera „Ibica“ uzdrmala Austriju

Tepić je podsetila i na aferu „Ibica“ koja je udrmala Austriju i srušila vladu tadašnjeg kancelara.

Ova afera je 2019. godine oborila prvu vladu u kojoj je Sebastijan Kurc bio kancelar. U centru “Ibice” bio je njegov koalicioni partner Hans Kristijan Štrahe, upravo iz stranke Slobodarske partije Austrije koji je tajno snimljen u vili na španskom ostrvu kako navodno pregovora sa nećakom ruskog oligarha o povlasticama koje bi mogla da dobije u Austriji ukoliko zauzvrat pristane da finansira njegovu stranku.

Hajnc Kristijan Štrahe
Hajnc Kristijan Štrahe Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Štrahe je podneo ostavku na mesto vicekancelara, a na izborima koji su usledili OVP je osvojila najviše glasova i formirala vladu sa strankom Zeleni. Kurc je ostao kancelar, a istraga o aferi “Ibica” je nastavljena.

Opozicione stranke Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i NEOS podneli su prijavu protiv austrijskog kancelara i njegovog saradnika tvrdeći da je Kurc slagao odbor kada je svedočio o bivšem koalicionom parteru. Kancelar se tada branio rečima da je uvek govorio istinu i da su se “neke stvari dogodile davno”.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare