Foto: Printscreen/TvPink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič najavio je večeras da će Stari savski most biti "sačuvan i pomeren nekih dva kilometra dalje".

„Mi ćemo sačuvati ovaj (Stari savski) most koji je građen u vreme nacista, pa ćemo ga prebaciti na nekih dva kilometra dalje. Napravićemo jedan drugi most tu“, rekao je Vučić prilikom obeležavanja početka rada Sent Ridžis hotela i otvaranja Kule Beograd.

On je najavio i da će Stari železnički most na Savi uskoro postati pešački.

„Otvorićemo uskoro kao pešački most. Mnogo toga još moramo da uradimo i napravimo“, rekao je Vučić.

Govoreći o hotelu Sent Ridžis u Kuli Beograd, Vučić je najavio da će za 15 dana sve to biti otvoreno i za sve građane.

Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ / nr

„Velelepni hotel gde će da dolaze sve svetske zvanice koji će Beogradu i Srbiji doneti mnogo novca i mnogo poznatih ljudi“, izjavio je predsednik Srbije.

Podsetimo, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će Stari savski most biti zatvoren početkom novembra za železnički saobraćaj kada će krenuti radovi na njemu.

„Procena je da će za tri i po godine biti gotov tunel (ispod Ekonomskog fakulteta) dok će most biti gotov za dve godine. Mislim da će to biti najveći saobraćajni projekat u našem gradu. Zajedno sa novim mostom za koji sam predložio da se zove ‘Novi srpski most’ napravićemo i pet kružnih tokova, proširiti bulevare i napraviti potpuno nove pristupne saobraćajnice sa novobeogradske strane“, rekao je tada Šapić gostujući u emisiji OKO na RTS-u.

Most ostaje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je početkom septembra da će to Ministarstvo izdati dozvolu za rušenje Starog savskog mosta u Beogradu i izgradnju novog kada budu ispunjeni svi zakonski uslovi, odnosno kada tom Ministarstvu bude predata sva dokumentacija.

Inače, pojedine opozicione partije, građani, organizacije i akitivisti protive se uklanjanju Starog savskog mosta i do sada su održali više protesta i akcija tim povodom.

Savski most Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Most bi, kažu, trebalo da ostane na lokaciji na kojoj se nalazi jer je on simbol Beograda, ali da je vlast dozvolila da most propada iz dana u dan, jer u njegovo održavanje nisu ulagali.

Zbog toga je grupa Združene inicijative i pokreti Tužilaštvu za organizovani kriminal ranije podneta krivična prijava protiv Aleksandra Šapića i Zorana Radojičića, jer su kao gradonačelnici Beograda dopustili ubrzano propadanje infrastrukture Starog savskog mosta, čime su pribavili drugom pravnom licu imovinsku korist.

Ta grupa je ranije istakla da je Stari savski most „najstarija kopnena i aktivna veza starog i Novog Beograda“ i da je „važan sadržaj i naše pop-kulture“.

***

BONUS VIDEO – Stari savski most broji poslednje dane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar