Niški postizborni čvor najverovatnije će, kao i mnoge stvari, da razmrsi predsednik države i najmoćniji SNS-ovac Aleksandar Vučić. Dok opozicija traži da naprednjaci priznaju poraz, oni su uz trubače i eufemistički rečeno smorenog odbornika Ruske stranke najavili većinu i formiranje nove-stare vlasti. Ipak, predsednik države im je poručio da nije trebalo da slave i da će se možda ići na nove izbore, što je recept koji je SNS primenjivao i u prošlosti i uz pomoć kojeg je slamao otpor opozicije. Kako to izgleda kad Vučić da izbore, videli smo na primeru Beograda gde su dovodili glasače iz regiona u "sabirni centar" beogradske Arene.

Još nije razrešena izborna kombinatorika u Nišu, u kojoj ima previše nepoznatih. Tamo su i vlast i opozicija objavili da su oni pobednici izbora i da će formirati vlast.

Naprednjaci su u svoju centralu u ponedeljak doveli trubače i odbornika Ruske stranke koji je bio tas na vagi, dok opozicija traži uvid u birački materijal i navodi da se desilo prekrajanje volje zbog čega ne priznaju da je SNS pobedio, već oni.

Tihomir Perić Foto: Printscreen/N1

Dok vlast i opozicija igraju „ping pong“, vrh SNS iznosi poruke koje nisu karakteristične za situaciju u kojoj je njihova pobeda čista.

Lider naprednjaka Miloš Vučević izjavio je da nisu zadovoljni rezultatom, da je to pošteno reći, a najmoćniji naprednjak Aleksandar Vučić otišao je korak dalje i na RTS najavio da će možda biti novih izbora u Nišu.

“Što morate trubače da dovodite već drugi dan? Pustite druge da to rade, vaš je posao kako ćemo da dovedemo nove investitore u Niš. Sedite, razgovarajte s njima. Sedite, razgovarajte o svemu. Prebrojte glasove sto puta. Ako idemo na nove izbore, mi ćemo pobediti mnogo ubedljivije”, poručio je predsednik na Javnom servisu, gde se po sopstvenom priznanju nije osećao prijatno.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

U svakom slučaju, Vučić je izneo predlog koji smo pre samo šest meseci videli u Beogradu. Nakon izbora, iz određenih razloga ne ide se na formiranje većine, pominje se nov izlazak na birališta, ali i obećanja naprednjaka da će na njima biti ostvarena još ubedljivija pobeda.

PROČITAJTE JOŠ:

Za to vreme naprednjačka mašinerija dodatno mobiliše birače, pritiska javno mnjenje, koncentriše resurse na znatno manji broj biračkih mesta, a sve u cilju da zadrži vlast i obezbedi sebi još jedan mandat.

Kako to izgleda mogli smo da vidimo na primeru Beograda, gde su u prethodne dve godine tri puta održani izbori, a naprednjaci su se služili različitim sredstvima i tehnikama. Dovoženi su glasači iz Republike Srpske koji nisu ni znali u kojoj se opštini nalaze, glasali su fantomski birači, a birački spisak je toliko bio kompromitovan da su na to reagovali i poslanici Evropskog parlamenta, ali i predstavnici ODIHR-a.

Iskustva i procene naprednjačke vrhuške pokazali su da oni u takvim borbama računaju na podele u okviru opozicije, ali i na potpuno drugačiju kampanju u kojoj dominiraju ćešće nacionalne nego lokalne teme. U takvoj kampanji vlast je „plivala“ kroz nacionalne teme poput Rezolucije o Srebrenici, a manje oko lokalnih tema u glavnom gradu.

Tu su kao riba u vodi – imaju širi manevarski prostor, budžet, pomoć institucija, zbog čega je opozicija u daleko podređenijem položaju.

Miloš Vučević Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

To tvrdi i politikolog Aleksandar Ivković koji poručuje da može da dođe po ponavljanja izbora u Nišu, ali samo ako Vučić proceni da bi imao sigurnu pobedu.

“U Nišu verovatno ne bi bilo bojkota, a rezultat vlasti u tom gradu, i to ovako ukrupnjene, još je slabiji od rezultata u Beogradu iz decembra 2023. Tako da ne mislim da je ta odluka definitivna. Mislim da i Vučić čeka da vidi kako će se razvijati situacija i još uvek opipava teren, pa će na osnovu toga da proceni”, poručuje Ivković za Nova.rs.

Foto: Nova.rs/video

Ipak, naš sagovornik podvlači da je, po izjavama Vučića i naprednjaka, njihov prvi cilj da privuku Dragana Milića na svoju stranu.

„SNS svakako može da koncentriše dodatne resurse u Niš ukoliko izbori budu izolovani na taj način. Ako neko ima dodatne resurse na raspolaganju, to su oni. Ali, verujem da su čak i SNS kadrovi trenutno istrošeni posle ovoliko izbornih ciklusa. Setimo se takođe kako je Nestoroviću skočio rejting u Beogradu nakon što je odbio vlast sa SNS – možda se sad isto desi s doktorom Milićem“, zaključuje Ivković.

Niška opozicija ne pristaje na nove izbore

Komentarišući pominjanje mogućnosti da se u Nišu organizuju izbore, doktor Dragan Milić je izjavio je na zajedničkoj konferenciji za medije opozicije da oni neće učestvovati na novim izborima, ako ih bude.

Dr Dragan Milić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Možete da organizujete izbore koliko hoćete, ali bez nas. Mi nove izbore nećemo prihvatiti, oni su završeni voljom građana i pokazali su da SNS više nema većinu. Besmisleno je da organizujete stalno izbore, na dva ili tri meseca, da se igramo klikera nećemo. Budite ozbiljni, nemojte na Nišu da polomite zube i da zbog Niša izgubite vlast u celoj Srbiji”, poručio je Milić i naglasio da opozicionari neće podleći pritiscima, te da podsvest naprednjacima pokazuje da su izgubili.

Sličnu stvar je ponovio u intervjuu za Nova.rs.

Na istoj konferenciji za medije najavljeno je i da će dosadašnja opozicija u Nišu preuzeti vlast na najvećoj opštini Medijani, dok je kandidat za gradonačelnika Đorđe Stanković objasnio kako je GIK menjao izborne rezultate i tako direktno uticao na ishod.

BONUS VIDEO: dr Dragan Milić – Odbranićemo izbornu volju građana, ja neću biti gradonačelnik Niša

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare