Aleksandar Vucic i Viola fon Kramon
Aleksandar Vučić i Viola fon Kramon Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/AHMAD AL-RUBAYE / AFP / Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je izjavu evroposlanice Viole fon Kramon, koja je njegov sastanak sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim opisala kao dogovor "oružje za nepriznavanje Kosova".

Predsednik Srbije je, govoreći o izjavi Viole fon Kramon, rekao da je reč o „čuvenoj prijateljici opozicionih pravka u Srbiji kojoj je najvažnije da Ukrajina prizna Kosovo“.

PROČITAJTE JOŠ....

„Toliko voli i obožava našu zemlju da je to neverovatno. Zamislite, odavde u Srbiji šta god da uradite, iako ste svi vi svesni da sam uradio najbolji posao za Srbiju, sa koje god strane da dolazite. Lažno-građanske strane, lažno-nacionalističke strane, koji želite da živimo dobro, ali da budemo posvađani sa svima dokle god pijemo u kafani… Svi ste vi zadovoljni načinom na koji se Srbija ponašala, samo vam je to teško da priznate. Onda vam dođe Viola fon Kramon posle čijih reči vam sve postane jasno. Zamislite vi koji govorite da je Srbija mala, Vučić poslušnik, potrčko, a onda velika i važna Viola fon Kramon koju dovodite ovde da nas čekićem lupa po glavi, da nam ona objasni da nam nije potreban litijum. To je ta koja mnogo voli Srbiju, kojoj je najvažnije da Kosovo bude nezavisno. E, tako nas je volela za litijum i prevarila da ne kopamo svoje belo zlato, da nam narod bude siromašan, a ne bogat. E, ta žena je rekla da je Vučić svestska velesila koja, zamislite, vrši pritisak na Ukrajinu. Nema nijedne zemlje na svetu koja može da vrši pritisak na Ukrajinu, sem, prema rečima Viole fon Kramon, Aleksandra Vučića i Srbije. Da nije tužno, bilo bi smešno. To vam govori kolika je njena mržnja prema Srbiji i prema nezavisnoj i slobodarskoj politici Srbije“, rekao je Vučić.

On je dodao da je razgovarao sa Zelenskim o svemu.

„Naravno, razgovarao sam o situaciji na ratištu, evropskom putu Ukrajine i Srbije. O Kosovu i Metohiji, teritorijalnom integritetu Ukrajine i o svemu drugom što se nas tiče. Imali smo vrlo pristojan i korektan razgovor. Nažalost, nisam pominjao Violu fon Kramon, sledeći put ću da je pomenem. I reći ću predsedniku Zelenskom da kad mu dolaze takvi, koje moraš iz kurtoazije da primiš…. Oni će prvo da ti sole pamet o korupciji u tvojoj zemlji, da ti drže pridike i predavanja. A onda će prvo da ti traže sirovine.. Pa kad ti budu tražili njihova prava nad sirovinama, a onda vodili akcije protiv tebe da ti ne smeš da koristiš svoje sirovine, samo ih izbaci napolje. Tako da će to biti moj savet, jer sam ja bio glup i nisam to uradio na vreme“, kazao je Vučić.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo i evroposlanica iz redova Zelenih Viola fon Kramon je juče, komentarišući sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog, rekla da je reč o pritisku na Ukrajinu.

„Vrlo verovatno da je Aleksandar Vučić dogovorio susret sa Zelenskim da se uglavnom vrši pritisak na Ukrajinu: oružje za nepriznavanje Kosova. Nadam se da Zelenski razume koji politički rizik može da nosi takav dogovor. Kosovska nezavisnost i stabilnost su takođe u interesu Ukrajine“, napisala je ona na društvenoj mreži Iks.

Podsetimo, po završetku susreta sa Zelenskim, Vučić je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da se to neće menjati, za razliku od nekih koji bi da poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, a ne bi da, kako kaže, poštuju teritorijalni integritet Srbije.

„Mislim da neće biti promena u stavu Ukrajine prema Srbiji i poštovanju našeg teritorijalnog integriteta i podržali smo Ukrajinu na evropskom putu… Zelenski je pitao šta ljudi misle u Srbiji i zašto. Ja sam mu govorio šta je bilo 1999. godine i potvrdio da Srbija podržava teritorijalan integritet Ukrajine i nastaviće to da čini. Razgovarali smo o različitim oblicima saradnje. I oni moraju da razmišljaju kako će da obnove zemlju. Mislim da neće biti promene Ukrajine prema Srbiji što se tiče teritorijalnog integriteta“, rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare