Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/TvPink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je komentarišući izjavu Bojane Novaković iz udruženja "Marš sa Drine" da će "narod na ulici braniti zakone koji štite prirodu", rekao da je to njihovo demokratsko pravo sve dok "ne maltretiraju ljude".

„Sve dok nikog ne diraju i dok ne maltretiraju ljude, sve u redu, a sve ovo ostalo im neće biti dozvoljeno. To dok stoje, sede, viču ili urlaju, šta god hoćete, sve okej, ali kad počnu da maltretiraju ili da tuku nekog, tu je kraj“, rekao je Vučić u obraćanju novinarima u Londonu.

„I nećemo biti ni blizu brutalni kao u Evropi, da ih bijemo i maltretiramo zato što su zauzeli negde nešto ili ne znam šta… Mi smo tu vrlo tolerantni i čuvaćemo ih kao malo vode na dlanu, da ne brinu uopšte“, dodao je on.

On je rekao i kako se neće dogoditi da „vlast bude preuzeta motkama“.

„Ako mislite da ćete zauzimati vlast i menjati volju naroda tako što se vama sviđa, jer ste odlučili da to preuzmete motkama, hiljaditi put vam ponavljam, a prođe već 12 godina i još mnogo godina će proći, ali tako nešto se neće dogoditi“, dodao je Vučić.

Podsetimo, koordinatorka ekološkog pokreta „Marš sa Drine“ Bojana Novaković izjavila je ranije danas da će zakone koji štite prirodu narod morati da brani na ulici.

Novaković je u intervjuu agenciji Beta kazala da je novom Uredbom o Prostornom planu za realizaciju projekta „Jadar“, Vlada Srbije povredila odredbe Ustava o podeli vlasti i odredbe Zakona o rudarstvu i primenjenim geološkim istraživanjima.

Na pitanje kakve se mogu očekivati posledice nakon vraćanja na pravnu snagu Uredbe koja je ukinuta u januaru 2022. godine, Novaković je rekla da kada Vlada ne shvati ozbiljno zakone kojima se štiti priroda, zakoni će se braniti na ulici.

„Takođe, mi ćemo napasti ovaj projekat svim pravnim sredstvima koja su nam na raspolaganju, a s obzirom na količinu pravno sumnjivih poteza kompanije i Vlade, imaćemo mnogo sredstava“, istakla je ona.

***

BONUS VIDEO – Počnu državni funkcioneri, nastave tabloidi, sve prate nacionalne TV: Prljava kampanja protiv kritičkih medija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare