Aleksandar Vučić, Loznika, kasarna
Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je većeras vest da će Hrvatska nabaviti višecevni raketni bacač M142 HIMARS i tom prilikom je rekao da ta zemlja ima pravo da se naoružava, ali dodao i da će Srbija nabaviti mnogo više vojnog oruđa u narednom periodu.

„Zamislite da smo mi nabavljali nešto tog tipa, koliko bi izašlo tekstova da ugrožavamo sve i svakoga. Hrvatska ima pravo da se naoružava. Oni su dobili 12 polovnih (aviona) ‘Rafala’, nisu još, ali dobiće u narednom periodu i dobiće HIMARS za tri godine. To je veoma precizno oruđe i veoma pokretno… Reć je o fantastičnom oruđu“, istakao je Vučić o višecevnom raketnom bacaču M142 HIMARS.

Vučić je obraćajući se novinarima u Loznici naveo i da će Srbija u narednom periodu „imati iznenađenja“.

„Mi vam nismo pokazali sve što imamo, imaćemo mnogo iznenađenja jer ulažemo mnogo novca… Mi ćemo da jačamo mnogo brže nego što oni to vide. Ja im čestitam, ovo je izuzetno oruđe, a pomalo sam i ljubomoran, ali ćemo nabaviti mnogo više“, rekao je predsednik Srbije.

Podsetimo, hrvatski mediji preneli su ranije da Hrvatska planira da kupi dalekometni višecevni raketni bacač M142 HIMARS.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, do kraja ove godine sa Sjedinjenim Američkim Državama mogao bi biti potpisan ugovor vredan oko 300 miliona dolara za nabavku ovog višecevnog raketnog bacača.

Inače, to bi bila najskuplja nabavka u istoriji hrvatske kopnene vojske. Prema informacijama, pregovori sa SAD-om trajali su oko dve godine, a nabavlja se potpuno novi sistem.

HIMARS je izuzetno pokretljiv mobilan kopneni artiljerijski sistem zemlja – zemlja na točkovima. Sistem uključuje kamion, sistem za upravljanje vatrom te kontejner s kapacitetom od šest raketa.

Mediji prenose da i regionu niko nema HIMARS, a u Evropi ga, prema dostupnim informacijama, imaju samo Poljska, Rumunija i Ukrajina, a nabavlja ih Italija, Letonija i Estonija.

***

BONUS VIDEO –  Plenković objavio: Dižemo plate vatrogascima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare