Foto:TANJUG/ RADE PRELIC, Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se menjati dinamika našeg odnosa sa Evropom. Sagovornici portala Nova.rs kažu da ta promena može značiti i dalje stajanje na evropskom putu, njegovo ubrzanje, ali i odustajanje, te da je predsednik morao biti precizniji. Kao i onda kad je pričao da su nam glavne prepreke Kosovo i sankcije Rusiji, a prećutao ono najbitnije - vladavinu prava, s kojom je Srbija odavno u zavadi.

Aleksandar Vučić je u poslednjem gostovanju na televiziji Pink najavio promenu u dinamici Srbije s Evropom, ali je istakao i da za nas na tom putu postoje ograničavajući fatori, kao što su uvođenje sankcija Rusiji i rešavanje kosovskog problema.

Šta to tačno znači i kakva je ta nova dinamika naše države u pogledu evrointegracija, predsednik nije objasnio. Ono što u ovom trenutku znamo jeste da je ovaj proces “klinički mrtav”. Nijedno novo poglavlje nije otvoreno od decembra 2021. godine.

Direktor Centra savremene politike Nemanja Todorović Štiplija za Nova.rs kaže da nije tačno da su problem u evrointegracijama naše države samo uvođenje sankcije Rusiji i rešavanje problema Kosova.

Nemanja Todorović Štiplija Foto:N1

Vladavina prava kao “omča oko vrata”

“Naš glavni problem jeste vladavina prava zajedno sa stanjem demokratije, u šta spada i sloboda medija. To je prva stvar koju Srbija mora da ispuni da bi postala članica EU. Pregovarački okvir nas dalje obavezuje i na normalizaciju odnosa s Kosovom. Aneks sporazuma potpisan u Ohridu postaje deo poglavlja 35, tako da će od napretka u implementaciji zavisiti naš napredak na putu ka EU, otvaranje poglavlja, odnosno klastera. Na posletku, nas je vlast dovela u situaciju da nam bude problem i poglavlje 31, odnosno usklađivanje sa spoljnom politikom EU. To nije bio problem nijednoj državi pre nas. Moguće je i uvođenje sankcija nekim drugim državama, što do sad nismo uradili jer nisu priznale Kosovo”, navodi Štiplija.

Pročitajte još...

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji smatra da “promena dinamike” može različito da se tumači.

Foto: Nova

“To može da znači i stajanje, može da bude i ubrzanje, a može da znači i da odustajemo od evropskog puta. Predsednik treba jasno da kaže na šta je mislio, a ne da mi nagađamo. Kao što nagađamo i o Evropskom sporazumu, da li smo prihvatili, nismo prihvatili, da li smo potpisali ili nismo potpisali, da li je obavezujuće ili nije… Ispašće na kraju da nismo ni bili tamo… To je vrlo neozbiljno, tako se ne vodi politika”, objašnjava Međak za Nova.rs.

Sporazum koji spominje Međak, jeste onaj koji je Srbija nedavno prihvatila u Briselu. Zatim se Aleksandar Vučić saglasio i sa Aneksom sporazuma u Ohridu, a sve to skupa može se tretirati kao finalna faza u rešavanju kosovskog pitanja.

Što se sankcija Rusiji tiče, na koje se Vučić takože poziva, treba uzeti u obzir izjave ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koji je u više navrata rekao da je to vrlo moguće.

Dačić je rekao da bi sankcije mogle biti uvedene ako srpska privreda i građani počnu da trpe nepopravljivu štetu, odnosno ukoliko bude dodatnih pritisaka

“Ova vlast neće dovesti zemlju u izolaciju”, rekao je tim povodom Dačić.

Biće jedan novi blok…

Aleksandar Vučić je na televiziji Pink, govorio i o svojim gotovo proročkim sposobnostima. Posebno se osvrnuo na izjavu dopisnika austrijskog javnog servisa ORF sa Zapadnog Balkana i iz Ukrajine Kristijana Veršica, koji je rekao da je od srpskog predsednika dva meseca pre početka sukoba saznao da će početi rat u Ukrajini.

“Nije to neka velika tajna, mogli ste da pogledate i u vašoj arhivi moje izjave od 25. novembra, kada sam bio u Sočiju kod predsednika Putina. Ja sam tada rekao da očekujem da nam se priprema mnogo toga teškog u svetu. Ne zato što mi je Putin bilo šta slično rekao, ja njega dovoljno dobro poznajem. Ja sam razumeo šta će se desiti u Ukrajini”, rekao je Vučić, a zatim predvideo još nešto – nastanak jednog novog bloka u Evropskoj uniji.

“Mislim da već u junu mora da usledi, pošto Ukrajina neće lako pobediti u vojnom smislu, to je gotovo nemoguće, očekujem da će dobiti veliki zamah na evropskom putu. Mislim da će biti donete odluke o hitnom početku pregovora i hitnom ulasku u EU. Amerikanci prave jedan blok unutar Evrope, poseban blok koji će činiti Poljska, Baltičke zemlje i Ukrajina. Imaćete zemlje koje su veće od Francuske po broju stanovnika. Ako dodate tome i Rumuniju, onda taj kvintet ili sekstet postaje najmoćniji u Evropi, a pod direktnim je uticajem Amerike – ističe Vučić.

Govoreći o tom novom bloku u EU, Štiplija kaže:

“Verujem da postoje zemlje koje su kandidati ili su potencijalni kandidati koji će brže krenuti ka EU, a tu pre svega mislim na Moldaviju, Ukrajinu i Crnu Goru. Pretpostavljam da one mogu da iskoriste ovaj momenat, iskorače na evropskom putu i možda ubrzaju i druge zemlje kandidate i potencijalne kandidate. Bez obzira na to sumnjam da će neko da nam progleda kroz prste kad je u pitanju vladavina pravu. EU prosto ne želi još jednu Mađarsku u svom sastavu, bilo da je to Srbija ili Gruzija”.

S druge strane, Međak smatra da upravo Mađarska, odnosno njen premijer Viktor Orban stoji iza ove Vučićeve nove priče.

“To što Vučić govori je posledica njegovog nedavnog susreta i razgovora s Vikotorom Orbanom, a to nije dobro za državu koja želi u EU” kaže Međak za Nova.rs.

BONUS VIDEO: Region bruji o Vučićevom gostovanju na Pinku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar