Foto: Alexei Nikolsky/TASS/AFP/AFP/Sergei Savostyanov/ TASS/ Profimedia

Srpska napredna stranka osvojila je više od 63 odsto glasova birača sudeći prema preliminarnim rezultatima upravo održanih parlamentarnih izbora.

U brojkama, to znači da je za listu SNS glasalo više od dva miliona građana. Dakle, u budućem sazivu Parlamenta će ovu stranku predstavljati oko 190 narodnih poslanika.

„Dragi prijatelji, u politici sam dugo, ali ovakav trenutak nisam doživeo. Nisam očekivao ovakvao poverenje naroda, ali dobili smo i veliko upozorenje da moramo da budemo marljiviji“, rekao je u postizbornoj euforiji predsednik Srbije i prvi čovek SNS Aleksandar Vučić.

Ovakav izborni rezultat Vučića u poređenju sa drugim državnicima u svetu svrstava ga uz svetske lidere koji već dugo autokratski vladaju svojim državama. Tako Vučić stoji rame uz rame sa vođom Severne Koreje Kim Džong-Unom i predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, kao i nekadašnjim liderom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim.

Stoprocentni Kim

U martu 2014. održani su parlamentarni izbori u Severnoj Koreji. Tamošnji mediji su tada potvrdili ono što se nikad do tada nije dogodilo – da je lider te zemlje Kim Džong-Un osvojio 100 odsto glasova u svojoj izbornoj jedinici, kao i da su na glasanje izašli svi do jednog glasača.

Time je severnokorejski vođa, koji je do tada imao čitav niz najviših titula u zemlji uključujući vrhovnog komandanta oružanih snaga i predsednika moćne Nacionalne komisije za odbranu, tom prilikom postao i poslanik u Vrhovnoj narodnoj skupštini.

Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

To su, inače, bili prvi parlamentarni izbori otkad je u decembru 2011. Kim Džong-Un nasledio svog oca Kim Džong-Ila. U svakoj od 687 izbornih jedinica je bio samo jedan kandidat, pa su glasači mogu samo da napišu „da“ pored imena jedinog kandidata na glasačkom listiću.

Peti mandat Lukašenka

U oktobru 2015. je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko osvojio 83,49 odsto glasova na predsedničkim izborima, obezbedivši sebi peti mandat. Odziv na tadašnjim predsedničkim izborima u Belorusiji bio je 86,75 odsto.

Aktuelni predsednik biran je na funkciju šefa države 1994, 2001, 2006. i 2010. godine.

Foto: EPA-EFE/NIKOLAI PETROV /BELTA

Poslednje izbore dobio je sa čak 79,65 odsto glasova, a te rezultate nisu priznali ostali njegovi protivkandidati, kao ni SAD i EU.

Tri decenije Nazarbajeva

Kasim Žomart Tokajev, koji je privremeno preuzeo vlast nakon ostavke Nursultana Nazarbajeva u martu prošle godine, osvojio je 70,13 odsto glasova na predsedničkim izborima u Kazahstanu u junu 2019. godine.

Predsedničke izbore, prve nakon 30 godina vladavine dotadašnjeg predsednika Nursultana Nazarbajeva, obeležili su najveći protesti stanovnika te bivše sovjetske države. Međutim, Tokajev je bio siguran u svoju pobedu, uprkos tome što je u trci bilo još šest kandidata.

Nursultan Nazarbajev Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Preostali kandidati bili su nepoznati većini Kazahstanaca pre glasanja.

Tokajev uživa podršku autokrate Nursultana Nazarbajeva, koji je na opšte iznenađenje u martu podneo ostavku nakon 30 godina na vlasti.

Prvi put je Nazarbajev bio izabran 1991. a zatim ponovo četiri puta sa više od 80 odsto glasova, a 2015. je, usled teškoća u privredi, dobio čak 98 odsto glasova uz izlaznost od 95 odsto.

Pratite uživo rezultate izbora na našem blogu, pogledajte kako smo u štabu SNS slikali Vučićeve papire, a vidite i kakve su reakcije komentatora na Tviteru povodom pobede SNS.