Olaf Šolc, Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Umesto na Berlinski proces, predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je otišao na Pasuljanske livade i time izbegao sučeljavanje ne samo sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, već i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem. Upravo je prvi čovek nemačke vlade trebalo da posreduje u razgovorima Vučića i Kurtija, a jedan je i od glavnih protagonista nemačko - francuskog predloga o rešenju problema Kosova.

Odluka Aleksandra Vučića da ode na vojnu vežbu na Pasuljanskim livadama, umesto u Berlin, dolazi nakon odluke Vlade Aljbina Kurtija o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na Kosovu, ali i navodnog preletanja dronova iznad srpskih kasarni, koji su, prema rečima državnih zvaničnika, došli iz pravca Jarinja.

Na Berlinski proces otišla je premijerka Ana Brnabić, koja je i u prethodnih nekoliko navrata bila učesnik tog samita. Ovog puta, međutim, očekivalo se da u glavni grad Nemačke ode Aleksandar Vučić.

Naime, još krajem avgusta nemačka ambasada u Prištini saopštila je da nemački kancelar Olaf Šolc priprema sastanak Vučića i Kurtija, koji bi trebalo da se desi tokom Berlinskog procesa. Kako je tada rečeno, Šolc će biti posrednik tog susreta, a cilj je olakšavanje dijaloga Beograda i Prištine.

Ubrzo je otkriveno i da su savetnici Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona dostavili predlog Vučiću i Kurtiju za rešavanje pitanje Kosova, koji između ostalog predviđa brz ulazak Srbije u EU i veliku finansijsku pomoć, a Kosovu stolicu u Ujedinjenim nacijama. Prema tom predlogu, Beograd bi se, zapravo, obavezao da se ne protivi članstvu Prištine u UN.

Ana Brnabić i Olaf Šolc
Ana Brnabić i Olaf Šolc Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEDJA VUCKOVIC

Upravo članstvo Kosova u UN za Srbiju je neprihvatljivo, ali je Vučić govorio da je dalje spreman da razgovora. Pomaka međutim nije bilo, ali se očekivalo da bi razgovori mogli da se nastave u Berlinu.

To se, očito, neće dogoditi.

Diplomata Srećko Đukić kaže da je ceo paket oko Kosova sada “razvezan” i da je samit u Berlinu bila prilika da se Vučić ne pojavi, da se izbegne Kurti, ali i Šolc.

Srećko Đukić Foto: N1

“Šolc je glavni protagonista ove sadašnje faze u rešavanju kosovskog pitanja. Nemačko – francuski predlog očito ne nailazi na prihvatanje kod Aleksandra Vučića. On pokušava da ga na neki način zaobiđe, marginalizuje i potisne, a to će učiniti i na taj način što će izbeći susret sa Šolcem”, zaključuje Đukić.

Sagovornik “Nove” navodi da je nejasno šta Srbija traži i ističe da je reč “kompromis” toliko upotrebljena da je već obesmišljena.

“Ako je ono o čemu smo slušali predlog Nemačke i Francuske, koji je predlog Vučića? Prištini taj predlog odgovara, ne sasvim, ali odgovara u većoj meri nego Srbiji. Nejasno je šta Srbija traži i šta hoće od Kosova – da li hoće da ga vrati u sastav Srbije, kao što je po Ustavu to regulisano, hoće li takvo Kosovo, ili nekakvo drugo Kosovo? Jednostvano, neodrživo je stalno ponavljati kompromis”, kaže Đukić.

On smatra da će dolaskom Dačića na poziciju ministra spoljnih poslova proces rešavanja kosovskog pitanja biti maksimalno usporen, ako ne i blokiran.

“Za mene lično je predlog Makrona i Šolca prihvatljiv pod uslovom da Srbija ulazi u EU, onda kada Kosovo ulazi u UN sa celokupnim finansijskim paketom za infrastrukturne objekte i ostalo”, ističe Đukić.

Nemanja Todorović Štiplija, direktor Centra savremene politike, navodi da je Vučić u vreme dok je bio premijer prisustvovao sastancima u okviru Berlinskog procesa, ali da od 2017, kada je postao predsednik države, tamo više nije išao.

Nemanja Todorović Štiplija Foto: Newsmax Adria

“Ne razumem šta je razlog toga. Može da bude to što se ipak na Berlinskom procesu Kosovo posmatra kao ravnopravni partner, recimo država, a na samitima EU uslovno sa zvezdicom”, kaže Štiplija za naš list.

On smatra da Vučića ne zanima samit u Berlinu.

“Mislim da je problem oko tablica izazvao probleme na relacijama sa Prištinom, odnosno potencijalnim budućim susretima predsednika Vučića i premijera Kurtija”, navodi Štiplija.

BONUS VIDEO Vučić poslao Anu Brnabić u Berlin, a on „zabio glavu“ u Pasuljanske livade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare