Miloš Vučević i Milan Mojsilović Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je „snažnija i bolje opremljena i brojnija Vojska Srbije faktor koji nas udaljava od mogućih sukoba“.

Vučević je za televiziju B92 rekao da „kada imate snažnu vojsku niste lak plen, i nikom niste džak za udaranje“, što je prema njegovim rečima bio jedan od razloga što se kriza na severu Kosova, kada su Srbi postavili barikade na putevima u znak protesta zbog hapšenja bivših pripadnika kosovske policije srpske nacionalnosti, završila bez sukoba.

Prema njegovim rečima kriza na severu Kosova se završila bez nasilnih pokušaja vlasti u Prištini da ukloni barikade, i zbog „čvrste politike“ koju „personifikuje“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i zbog „jedinstva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji su na miran i demokratski način branili svoja ljudska prava i slobode“.

„Vojska Srbije je pozicionirana da jasno Srbija poručuje svima da postoje ‘crvene linije’“, rekao je Vučević i dodao da to znači da ne može više biti operacija kao što su „Bljesak“ i „Oluja“ tokom kojih su proterani Srbi iz Hrvatske devedesetih godina prošlog veka, „ni novog progroma Srba na Kosovu i Metohiji“.

Prema njegovim rečima „sve drugo može i treba da bude za pregovaračkim stolom, ali nema novih izbegličkih kolona“.

***

BONUS VIDEO – Ima li vlast u Beogradu konkretnu buduću politiku za rešavanje Kosova 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare