Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Uprkos svim najavama da mu se smeši premijerska funkcija ili makar ministraska fotelja zbog partijskih zasluga, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je i u trećem deljenju stranačkih karata ostao isto što i u prva dva izborna kruga – "samo" gradonačenik. Mada je iz centrale SNS obrazloženo da mu je ovo svojevrsna nagrada "zbog osam godina uspešnog vođenja drugog po veličini grada u Srbiji i preporod Novog Sada u svakom pogledu", a on sam zvanično izjavio da je "ponosan što je prvi čovek u istoriji od 272 godine Grada Novog Sada koji je treći put izabran za gradonačelnika", zakulisne priče tvrde drugačije.

U prilog tome da je Vučević do zadnjeg dana bio uveren da će ovaj put zaista avanzovati govori i činjenica da je na svim razgovorima sa koalicionim partnerima na lokalnom nivou u Gradskoj kući pored Vučevića sedeo i Milan Đurić, drugi na listi odbornika SNS, koji je mesecima unazad viđan kao čovek koji će preuzeti rukovođenje gradom umesto njega. Međutim, svega dva dana pre sednice Skupštine grada i imenovanja novog/starog gradonačelnika, iz Beograda je stigla direktiva da svako ostaje tu gde jeste, uprkos obećanjima i nadanjima. Kao i na prethodnim izborima, čini se da je Vučević i ovaj put prošao kao „kolateralna šteta“ međuljudskih odnosa u samom vrhu SNS, na relaciji Andrej Vučić i Nebojša Stefanović.

„Posle izbora 2016. Andrej Vučić, koji je zapravo neformalni prvi čovek SNS za Vojvodinu i sve poslove koje ovde imaju mu je lično obećao da će biti premijer. Koliko su ta uverenja bila čvrsta govori i to da je Vučević svojevremeno čak organizovao i proslavu tim povodom, ali je u zadnjem momentu ta funkcija data Ani Brnabić. Ovaj put je očekivao da se ta „nepravda“ ispravi, a njegova očekivanja su bila da bude premijer ili „u najgorem slučaju“ predsednik Vlade Vojvodine. „Signali“ koji su stizali iz Beograda su njegova nadanja zaista i potkrepljivali, međutim, opet je u zadnjem momentu prelomio odnos Andreja Vučića i Nebojše Stefanovića, koji je još bio dodatno ogorčen zbog smene „njegovog čoveka“ Milorada Šušnjića sa mesta načelnika novosadske policije“, kaže izvor Nova.rs. On takođe kaže da je Vučeviću, kao utešna nagrada, ponuđeno mesto predsednika Skupštine Srbije, ali je on ovu kozmetičku funkciju odbio.

„Ono što bi zasigurno prihvatio je mesto ministra policije ili direktora BIA, ali mu to nije ponuđeno“, kaže naš sagovornik, napominjući da je Vučević nije krio ogorčenost što njegov trud, stranački angažman i strastvena lojalnost Aleksandru Vučiću nisu adekvatno nagrađeni. Jedan od mogućih raloga što je Vučević ostavljena na položaju gradonačelnika Novog Sada pojedini opozicioni političari objašnjavaju i time da je ostavljen kako bi „isterao priču o Novom Sadu na vodi do kraja“. Naime, ovaj megalomanski projekat kopmanije Galens, koja je za Vučevićevog mandata, postala apsolutni vlasnik najatraktivnijih i najskupljih parcela i zgrada u Novom Sadu, nailazi na veliki otpor i brojne kontraverze. Da bi se ovaj projekat, koji podrazumeva i „ulazak“ 500 metara u korito Dunava, uspeo realizovati, neophodna je sprega svih institucija, od republički, pokrajinskih, pa do gradskih, gde upravo Vučević treba „da zatvori krug“, izdejstvujući dozvole i saglasnost gradskih uprava, kao i ad hok izmene generalnog urbanističkog plana.

„Koruptivne aktivnosti Andreja Vučića, ne isključivo, ali dominantno su vezani za građevinarstvo i stanogradnju u Novom Sadu. On i Miloš Vučević najviše pogoduju kompaniji Galens“, smatra Bora Novaković, ističući da je ovaj uhodan sistem već razrađen.

„Prvi je primer Pupinove palate koja se nalazi u strogom centru grada. Parcelu je prvo kupila kompanija Galens. Potom je gradonačelnik dozvolio povećanje spratnosti tako da se od prvobitno planiranih 18.000 m2, gradi zgradurina od 31.000 m2. Dakle, uvećali su kvadraturu za 13.000 m2“, računajući da je Galns samo na ovoj zgradi prihodovao 25 miliona evra. Po istom principu priprema se teren i za Novi Sad na vodi. Kompanija Galens je kupila Brodogradilište, nakon čega su gradske vlasti, na čelu sa Vučevićem, planom generalne regulacije omogućile da se na toj lokaciji gradi kompleks od dvadeset stratova.

„Praktično, Vučević stranci treba upravo tu gde jeste, a interesi i finansijska dobit pojedinaca su očigledno bitniji od njegovih ambicija i zaluga. I to je ključni razlog zašto je „nagrađen“ trećim mandatom“, kaže naš sagovornik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare