Miloš Vučević Skupština Srbije ekspoze Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević pred poslanicima izlaže svoj ekspoze na Prvoj posebnoj sednici u Skupštine Srbije. On je rekao da članstvo Srbije u EU ostaje strateški cilj države.

Kako protiče današnja skupštinska sednica, možete pratiti u našem BLOGU UŽIVO.

Mandatara za sastav nove Vlade Srbije Miloša Vučevića poslanici vladajuće većine pozdravili su aplauzom pre obraćanja, a on je potom predstavio sastav nove izvršne vlasti i izneo detalje svog ekspozea.

„Vlada koju će predvoditi će biti u najvećoj meri Vlada kontinuiteta. Verujem u snagu našeg naroda i njegovu ljubav prema otadžbini i slobodi. Ne možemo da dozvolimo da budemo ravnodušni i da tvrdimo da nas ne dotiču sukobi u našem okruženju“, naveo je Vučević.

Dodao je da punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije.

Miloš Vučević Skupština Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Mir za nas nema cenu i uvek ćemo davati podršku njegovom očuvanju tamo gde je ugrožen. Kad je u pitanju naš region, doprinos Srbije očuvanju mira će biti aktivan i kontinuiran. Svakome bi moralo biti jasno da sve ono što smo postigli u poslednjih 10 godina – da ništa od toga ne bi bilo moguće da nismo imali mirno i stabilno okruženje. Mi smo spremni zarad tog cilja ponešto i da žrtvujemo, a crvena linija su životi naših ljudi. Molim nase međunarodne partnere da to prime k znanju. Punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Republike Srbije i vlada koju ću predvoditi će nastaviti sa posvećenim radom na ispunjavanju svih postojećih kriterijuma za sprovođenje reformskih procesa. Ne možemo, međutim ignorisati činjenicu da se iz godinu u godinu proces pristupanja EU sve više opterećuje novouvedenim političkim kriterijumima koji ranije nisu postojali. Šta će nam bolji dokaz od toga da Evropska komisija već tri godine zaredom preproučuje otvaranje novih poglavalja, a da se takva odluka ne prihvata na sednicama Evropskog saveta, jer Srbija, zaboga, ne ispunjava pojedinih velikih i moćnih država članica „, rekao je Vučević.

Miloš Vučević Skupština Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Vučević je potom dodao da je svima poznato o kakvim očekivanjima se radi, kad je reč o integracijama Srbije u EU.

PROČITAJTE JOŠ

“Naravno, u pitanju je želja nekih da se Srbija ponizi priznavanjem nezavisnosti tzv. Kosova i da se pridruži režimu sankcijama Ruskoj Federaciji, što bi, na koncu, vodilo ka istom rezultatu. Odgovor Srbije se mora bazirati na dugom istorijskom iskustvu našeg naroda, koji nas uči tome da nas veliki i moćni ponekad mogu poraziti, ali nas ne mogu poniziti. Poniziti možemo sami sebe, ali to ni u kom slučaju nećemo učiniti. Ponavljam, punopravno članstvo ostaje strateški cilj Srbije i naporno ćemo raditi na njegovom dostizanju, ipak, na samoj EU i njenim ključnim državama članicama je da konačno otvore vrata za nove članice kad prevaziđu tzv. zamor od proširenja i sprovedu unutrašnje reforme u procesu odlučivanja. To se ne refelektuje samo na Srbiju, pošto vidim da su ta vrata još uvek zatvorena i za one ‘dobre đake’ u našem regionu, koji ispunjavaju kriterijume i ne napisana očekivanja, pa ipak ne napreduju na putu ka članstvu brže od Srbije. I verujte mi kad kažem – niko od njih neće pristupiti EU pre nas“, rekao je Vučević između ostalog.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare