Slaviša Bulatović Foto: Južne vesti/I.M.

Poslanik Srpske napredne stranke u prethodnom sazivu Narodne skupštine i kandidat na listi za parlamentarne izbore koji su održani 3. aprila, Slaviša Bulatović iz Vranjske Banje, poslednjih nedelja je u žiži javnosti zbog optužbi koje stižu od njegovih prvih komšija, da je zarad kupovine školskog dvorišta falsifikovao potpis oca njegove nekadašnje komšinice Dragane Cvetković, dok je on bio na hemioterapiji u Beogradu. Tako lokalni mediji ovih dana spekulišu i o oduzimanju poslaničkog imuniteta koje navodno podržava deo Gradskog odbora SNS Vranje. Međutim, to se vrlo verovatno neće desiti.

Krajem maja smo na portalu Nova.rs objavili Ispovest ćerke obolelog od raka, novinarke iz Švajcarske poreklom iz Vranjske Banje, Dragane Cvetković, koja je tvrdila da je Gradska uprava u Vranju sačinila overila dokument na kojem je falsifikovani potpis Čedomira Cvetkovića, njenog oca, a taj zapisnik je omogućio porodici Slaviše Bulatovića da otkupi deo školskog dvorišta koje je bilo u vlasništvu Grada, kako bi gradili stambeni objekat.

Njen otac je, kako je rekla za naš portal, na dan kada je sačinjen zapisnik, primao hemioterapiju u Beogradu, a ona je danima pokušavala da dobije odgovore od načelnika Gradske uprave Dušana Aritonovića i samog gradonačelnika Vranja dr Slobodana Milenkovića.

Aritonović je ubrzo u odgovoru na upit portala Nova.rs naveo da je uputio akt rukovodiocu Odeljenja za urbanizam, imovinsko-pravne poslove, komunalno-stambene delatnosti i zaštitu životne sredine Draganu Mihajloviću, kojim mu je naložio da ispita sve navode, uzme izjavu od službenika koji postupa u tom predmetu i da mu, po uzimanju izjave, „ukoliko su u istoj sadržani navodi koji daju osnov za pokretanje disciplinskog postupka“ dostavi predlog za pokretanje istog:

„Kao i da inicira krivični postupak kod nadležnog tužilaštva, ukoliko su u radnjama službenika Gradske uprave sadržani elementi krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti“, naveo je Aritonović.

Još uvek iz GU Vranje nema informacija o tome dokle se stiglo sa postupkom.

Iako se po Vranju spekuliše da „deo SNS-a podržava oduzimanje imuniteta Bulatoviću“, to je malo verovatno, najpre jer se o tome ne pita SNS, naročito ne Gradski odbor, već Skupština, a potom, postoji procedura po Poslovniku Narodne skupštine kada je u pitanju potencijalno oduzimanje imuniteta.

Da bi se to desilo, neophodno je pokretanje krivičnog postupka protiv poslanika, u ovom slučaju Slaviše Bulatovića, ili da se odredi pritvor, dakle važi samo za slučajeve kada se traži kazna zatvora. Potom nadležni to moraju podneti skupštinskom Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, koji tek izradi preporuku za Narodnu skupštinu, a onda Skupština eventualno odobrava ukidanje imuniteta, odnosno poslanici glasaju za ili protiv toga.

„De fakto bi morao SNS da glasa da mu se oduzme imunitet, ali zajedno sa još nekim poslanicima jer SNS nakon ovih izbora neće imati samostalno većinu u Skupštini. Svakako, to se radi u okviru Skupštine, a ne u okviru stranke“, kaže naš sagovornik, istraživač Centra savremene politike Aleksandar Ivković.

S obzirom na to da je Bulatović bio poslanik u prethodnom sazivu od 2020. do 2022. godine, njemu još nije prestao mandat jer nije konstitusan novi saziv.

„Mislim da formalno i dalje može da se pozove na imunitet ako bi došlo do tako nečega, a svakako se neće sastati stari saziv samo da bi ga razrešio imuniteta, to se ne radi. Generalno, SNS se skoro nikada do sada nije tako javno odricao svojih poslanika i članova, ma šta da su radili. Malo je verovatno da to bude i kad se sazove novi saziv Skupštine“, kaže naš sagovornik.

Mandat pripada poslaniku, ne SNS-u

Mandat izabranog poslanika na parlamentarnim izborima je slobodan, odnosno pripada poslaniku, a ne stranci, te Srpska napredna stranka uprkos aferi formalno ne može Bulatovića „ukloniti“ iz Skupštine kada ona bude konstituisana, odnosno njegov mandat verifikovan. Poslanik bi sam morao da podnese ostavku, svojom voljom ili pod pritiskom stranke.

Prema rečima politikologa Stefana Tasića, koji je i sam bio na listi kandidata za poslanike zeleno-leve koalicije MORAMO, besmisleno je tokom tehničkog mandata govoriti o oduzimanju imuniteta ili mandata, i podvlači da je to moguće kada bude konstituisana nova Skupština.

„Može da se desi da on sam podnese ostavku pod velikim društveno-političkim pritiskom, ili da stranka izvrši pritisak. To je SNS, ako oni ‘narede’, on će to uraditi, jer niko od njih nije dobio mandat na osnovu sopstvenog rezultata ili kredibiliteta, već zavise od centrale stranke i Vučića“ – rekao je Tasić za vranjski portal Slobodna reč.

Ako Vučić zbog „prevelike štete naredi, kao što se to dešavalo u različitim slučajevima kod njih“, da Bulatović odustane od mandata, to se može desiti, navodi on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare