Foto: Nova.rs

Situacija u kojoj se na javnom servisu seče izjava sudije Miodraga Majića, jer bi se ono što je rekao moglo protumačiti kao kritika režima ili ona druga u kojoj na televiziji Pink prekidate majku tragično preminule jutjuberke, zato što se usudila da kaže “sram te bilo predsedniče” ukazuju na to da je cenzur u Srbiji prešla na jedan viši nivo. Sagovornici Nova.rs ocenjuju da prisustvujemo pravljenju kulta ličnosti Aleksandra Vučića, te da nas od vremena Josipa Broza Tita razlikuje samo to što još nismo uveli verbalni delikt i zaštitu lika i dela predsednika države.

Iako je upravo on dobitnik ovogodišnje cerske spomenice, Radio-televizija Srbije isekla je izjavu sudije Miodraga Majića iz izveštaja o Cerskom maršu, koji je bio posvećen doktoru Arčibaldu Rajsu.

Foto: Printscreen RTS/Video

„Izjava za RTS nije mogla uživo. Verovatno je procenjeno da sam štetan za gledaoce. A samo sam podsetio na reči dr Rajsa kojem je ovogodišnji marš posvećen. On se čudio kako je moguće da veliki, pravdoljubiv i slobodarski narod bira najgore među sobom da njime upravljaju“, napisao je Majić na Tviteru.

Zatim se nešto slično dogodilo i na televiziji Pink, kada je Nataša Đukić, majka preminule jutjuberke Kristine Kike Đukić, govorila o smrti svoje ćerke.

Đukić je u jednom trenutku kritikovala Tužilaštvo i rekla “sram te bilo predsedniče“, nakon čega je voditeljka jutarnjeg programa Jovana Jeremić rekla:

„Predsednik nema ništa sa tim“.

I prekinula razgovor.

Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji i stručnjak za medije Rade Veljanovski u izjavi za Nova.rs kaže da to nije samo cenzura, nego i mnogo više od toga.

Rade Veljanovski RTS i opozicija, Druga strana na RTS, Proboj javnog servisa ili kozmetika, prilog, emisija Među nama, Medju nama
Rade Veljanovski Foto: Nova S

“Svaka cenzura kroz istoriju imala je svoj cilj, a to je najčešće bili zaštita javnog dobra i javnog morala. A kod nas je fokusirano isključivo na dve stvari ličnost predsednika i zvaničnu politiku. To je još gore od cenzure jer se tu radi o pravljenju kulta ličnosti i nastojanjima da se onemogući svaki vid slobode izražavanja. Radi se zapravo o jednom pisanom ili nepisanom političkom projektu da treba da se promoviše i zaštiti samo jedna strana, tako da oni koji su sada na vlasti ostanu tu za sva vremena”, kaže Veljanovski.

Direktor Newsmaks Adria Slobodan Georgiev kaže da svi već znamo da samo o jednoj stvari ne može negativno da se govori na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću.

Foto:Nova S/Ivan Dinić

“Ako hoćeš da opstaneš stavi Vučićevu sliku na zid, kao nekad Titovu. Mi još samo nismo uveli verbalni delikt i zaštitu lika i dela predsednika, inače je sve kao u Titovo vreme. Ovo je urađeno iz predostrožnosti, da predsednik ili neko iz njegovog kabineta slučajno ne zameri. Što se Pinka tiče, tu nemam šta da kažem, vlasnik te televizije je javno rekao da je njemu cilj da brani Vučića. Što se RTS tiče verovatno su procenili da bi objava pune Majićeve izjave mogla da bude protumačena na pogrešan način i doneli su odluku da to neće da ide”, kaže Georgiev za Novu i zaključuje:

“Jedinu kritiku režima moći ćemo možda da vidimo u direktnim prenosima skupštinskih sednica, jer je tu malo teže da isključe ton kad govori opozicija”.

BONUS VIDEO: Ko je stopirao „Aidu“ na RTS?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare