Potpredsednik stranke "Srbija centar" Slobodan Cvejić naveo je da je model razvoja Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i premijerke Ane Brnabić - velike ekonomske nejednakosti, pristrasna regionalna razvojna politika i koncentracija bogatstva u malom broju ruku. U saopštenju koje medijima uputila njegova stranka, Cvejić ističe da će "istorijsku i neponovljivu 2027. godinu i šetnju po Expo-u će dočekati samo onaj ko pregura sledeću jesen".

„Mnogi roditelji predškolske i školske dece se verovatno već sada hvataju za glavu planirajući budžet za sledeću školsku godinu. Predsednik je najavio da će beogradskim roditeljima dr Šapić ponuditi aspirin – biće besplatnih i subvencionisanih vrtića, besplatnog prevoza i besplatnih udžbenika. Da se razumemo: lepo je pomoći roditeljima, pritisli su inflacija i siromaštvo na sve strane. Ali neće izbori biti samo u Beogradu, slede nam redovni lokalni izbori u svim opštinama i gradovima u Srbiji, valja i tamo podići zlatnu prašinu. Međutim, o njihovim vrtićima i udžbenicima predsednik i premijerka ni reči u poslednjem megalomanskom obraćanju. Ni mrva od planiranih 12 milijardi blagostanja. Tek poneka fasada, da se gotovo bukvalno zamažu oči. Uostalom, vrtići i besplatni udžbenici i nisu u nadležnosti predsednika i premijerke. Zašto se oni bave time kada je to briga lokalnih rukovodstava“, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ...

Cvejić podseća da u Srbiji postoji veliki raspon  u visini prosečnih zarada.

„Prosečna plata u Srbiji u maju (još nema podataka za jun i jul) iznosila je 86.220 dinara. Prosečna plata u Beogradu je 109.167 dinara. Najmanja je u Sopotu (71.386) i Grockoj (75.075), a najveća na Starom gradu (157.371) i Vračaru (151.673). Najmanje prosečne plate u Vojvodini isplaćuju se u Bačkoj Palanci (63.984) i Srbobranu (65.865), a najmanje prosečne plate u centralnoj Srbiji imaju Preševo (57.567), Bojnik i Vlasotince (po 59.000), Blace (59.764) i Svrljig (60.522). I ne zaboravite da zarada iskazana preko prosečne vrednosti prikriva istinu, jer mali broj onih sa ekstremno velikim zaradama nerealno povlači prosek na više. Objektivnija je medijana, a medijalna zarada u Srbiji za maj 2023. je iznosila 66.244 dinara, tj. za četvrtinu manje od prosečne. Minimalna potrošačka korpa je 42.320. Kako roditelji mogu da se pripreme za školsku godinu sa ovakvim zaradama“, pita Cvejić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On naglašava i da su kompleti udžbenika su sve skuplji.

„Cena udžbenika i radnih svezaka za I razred osnovne škole je 7.500 – 9.000 dinara, u zavisnosti od kombinacije udžbenika, a za VIII razred 15.500 – 17.500. Boravak dece u vrtićima postade luksuz. Cena boravka dece u vrtićima u Nišu iznosi 4.028 dinara, u Koceljevi 5.300, u Zrenjaninu 4.000, Zaječaru 4.439, Subotici 3.800, Vranju 4.660, Šapcu 5.490, Užicu 5.000, a u Čačku (nakon poskupljenja od 15 odsto) čak 6.900 dinara. Boravak dece u obdaništima u Novom Sadu, Subotici, Rumi (od 2018.) i Ljigu (pune četiri godine) je besplatan, a od septembra će biti besplatan i u Beogradu. Kada iskombinujemo prethodne podatke dobijemo dobru ilustraciju načina na koji naprednjačka vlast uvećava ekonomske nejednakosti i socijalnu nepravdu u Srbiji. U Beogradu je prosečna plata 109.000, a trošak za vrtiće 0 dinara, a npr. u Čačku je prosečna plata 73.296, dok vrtić za dvoje dece košta 12.400 (drugo dete ima popust 20%), što znači da roditelji dvoje dece za vrtić izdvajaju 16.9 odsto jedne plate. U Beogradu je prevoz besplatan za mlade do 19. godina, u unutrašnjosti roditelji plaćaju prevoz deci od sela do grada u kom se školuju, a poneki od njih moraju sami da voze decu“, podvlači Cvejić.

Prema njegovim rečima, sve navedeno ilustruju model razvoja koji zastupaju premijerka i predsednik Srbije.

„Ovi podaci su i odraz njihove pretvornosti kada iskazuju brigu o demografskim trendovima: starenju i depopulaciji Srbije. Rade nasuprot onome što govore, a manipulišu podacima i obećanjima kako bi prikrili laži. Ako ne pokažemo političku odlučnost, jednog dana oni će uživati na egzotičnoj destinaciji punih džepova, a mi ćemo ostati ovde da otplaćujemo njihove dugove i svoje zablude. Srbija centar se zalaže da se nacionalnim programom i izmenom zakonodavstva omogući da sva deca besplatno ili subvencionisano pohadjaju vrtić od treće godine, da srednje obrazovanje postane obavezno i da sva deca školskog uzrasta dobijaju besplatne udžbenike i odgovoran pristup digitalnim tehnologijama. To je trošak daleko manji od onoga što bahata SNS vlast potroši samo na svoje mitinge i kupovinu glasova“, zaključuje Cvejić u svom saopštenju.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare