Medju nama Djordje Vlajic
Đorđe Vlajić Foto:Nova S

Novinar Đorđe Vlajić kaže da je konstanta cele pandemije koronavirusa nesnalaženje vlasti, "lelujanje između onoga što je politička i ekonomska korist i zaštita zdravlja ljudi". Navodi da "svi ti politički ili personalni računi koje prave članovi Kriznog štaba, članovi vlade, vrhovni žrec, meni govori da u osnovi nije briga o javnom zdravlju, već da se rukovode nečim drugim, a jedan od tih elemenata je da se ne zamere biračkom telu, ali mislim da taj račun već stiže na naplatu, o čemu svedoči i neuspeh vakcinacije".

„Od toga da je Srbija bila šampion u vakcinisanju, dostigli smo to da sada eksponencijalno raste broj zaraženih, nejasno mi je čime se rukovode ljudi koji odlučuju o tome kako će se preduzeti mere i kako će se štititi stanovništvo i javno zdravlje“, kaže u Novom danu na TV N1 Vlajić.

Ukazuje da mu se čini da je cela situacija proizvod „tuposti vlasti prema onome što se realno događa, prave se neki računi koji nisu na dobro ni javnog zdravlja ni društva“, navodeći da izgleda kao da su sad četvorocifreni brojevi novozaraženih i dvocifreni umrlih od posledica kovida samo statistika, odnosno da nema mnogo uzbuđivanja zbog toga.

A o predstojećim beogradskim izborima i pisanju lista Nova da se veštački dopunjava birački spisak prestonice, odnosno da Banjalučani postaju Beograđani pred glasanje, Vlajić kaže da „ovo u čemu mi živimo sve češće liči na Dan mrmota“.

„Gde god se pipne ista je stvar – nijedna vlast nije priznala da birački spisak nije dobar i da ga treba ažurirati, prave se razni politički računi i gleda se kako može da se ućari u tom izbornom procesu. Mislim da će naprednjaci otići korak dalje u zloupotrebi svih mehanizama izbornog procesa, tako da me ne bi čudilo da će neki doći iz Banjaluke ovde da glasaju i onda će se vratiti. Živimo u hibridnom režimu u kojem vlast može da upotrebi bilo koje sredstvo, a da ne naiđe na ozbiljan odgovor ni javnosti ni opozicije“, smatra Vlajić.
Uloga Evrope u međustranačkom dijalogu: Oni jednostavno ne žive ovde

Upitan da, kada se radi o međustranačkom dijalogu, prokomentariše izjavu poslanika Evropskog parlamenta i kopredsednika Evropske zelene partije Tomasa Vajca, koji je rekao da je uticaj EP na Srbiju po pitanju izbornih uslova ograničen, Vlajić kaže da ga to podseća na dijalog nekadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila i predvodnika britanske misije u Jugoslaviji 1943 Ficroja Meklejna, kada je Meklejn pitao Čerčila, pošto su saveznici odlučili da podrže partizane, „premijeru, hoćemo li mi to da podržimo komuniste“, a Čerčil mu odgovorio: “ Što, hoćete li vi tamo da živite?“.

„Niko od njih ne živi ovde, oni samo odrađuju svoje političke agende ovde, ali čini mi se da Evropa postaje ozbiljan saučesnik ove vlasti, i da je ovo simuliranje neke aktivnosti, i s druge strane, nedovoljna snaga opozicije da isposluje nešto što bi uredilo izborni proces koji je strogo kontrolisan i gde ima more zloupotreba koje se ne kažnjavaju“, ocenjuje Vlajić.

Dodaje da mu uloga evroparlamentaraca deluje kao „neka vrsta predstave o interesovanju Evrope za Srbiju, ali pretpostavljam da Evropa u ovom trenutku neće preduzeti neke drastičnije korake da prizove pameti vlast i da je natera da demokratizuje društvo. Jednostavno, oni ne žive ovde“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar