Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Po ko zna koji put, Vlada Srbije odlučila je da uplati novu donaciju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i to za “završetak radova na izgradnji i uređenju Spomen-hrama Svetog Save”. Kako piše u Službenom glasniku, iz budžetskih rezervi u te svrhe biće izdvojeno čak 720 miliona dinara ili oko 6,1 milion evra.

Verovatno niko ne zna koliko je novca svih građana Srbije uplaćeno za izgradnju Hrama Svetog Save, koji se zida decenijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u oktobru prošle godine pohvalio se da niko kao ova vlast nije toliko pomogao SPC. On je izračunao da je samo u poslednje tri i po godine Vlada iz državne kase za izgradnju Hrama izdvojila najmanje 43 miliona evra.

Toj sumi treba dodati još oko 14 miliona evra, koliko je Crkvi za Hram uplaćeno pre četiri meseca.

Da će još jednom donirati gradnju Hrama, odlučeno je pre šest dana na sednici Vlade Srbije. Kako je navedeno u Rešenju o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, za Crkvu će u te svrhe biti izdvojeno 720 miliona dinara ili oko 6,1 milion evra.

Kada je sve Vlada donirala SPC?

Milionske donacije inače Vlada Srbije malo – malo uplaćuje na račun SPC. Tako je početkom jula 2020. Vlada prvo donela odluku da iz budžetske rezerve isplati milijardu dinara, odnosno oko 8,5 miliona evra za radove na Hramu Svetog Save, da bi potom nedelju dana kasnije za iste namene iz budžetskih rezervi izdvojila još 200 miliona dinara ili 1,7 miliona evra.

Odluka o jednoj od najvećih donacija Crkvi doneta je u martu 2019, kada je Vlada odlučila da uplati 10 miliona evra za nastavak izgradnje Hrama Svetog Save.

Kripta Hrama Svetog Save Foto:Nova.rs

Međutim, to je samo deo novca koji se iz budžeta Srbije izdvaja za Crkvu. Tako je na primer, Vlada u julu 2019. odborila donaciju SPC od 59,1 milion dinara ili oko 500.000 evra i to radi obnove Hrama Svete Trojice u Mostaru.

Kako je preneo Insajder, početkom maja prošle godine iz budžeta uplaćena je i dotacija od 12 miliona dinara a radi pomoći za izgradnju manastira SPC u Švedskoj, a na istoj sednici odobrena je i uplata 18 miliona dinara Crkvi radi pomoći za završetak radova na Muzeju Eparhije budimske u Sentandreji, u Mađarskoj.

U istom mesecu na sednici Vlade odlučeno je da se sa oko 234.000 evra pomogne Eparhija gornjokarlovačka u Hrvatskoj i to zbog izvođenja radova na izgradnji i uređenju pravoslavnog hrama u Vrginmostu.

Vlada je velikodušne donacije SPC-u uplaćivala i tokom 2018. godine, kada joj je, kako je saopšteno, zbog “teške situacije” iz budžetskih sredstava uplaćeno oko million evra.

Koliko se tačno kao redovna donacija uplaćuje Crkvi nije poznato, a prema istraživanju Insajdera, država je od 2002. do početka 2017. izdvojila oko 90 miliona evra za potrebe svih crkava i verskih zajednica, od čega je ubedljivo najviše dobila Srpska pravoslavna crkva.

BONUS VIDEO Uneskova lista zaštićenih dobara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare